tag:blogger.com,1999:blog-23896188708499395852024-03-13T10:07:47.889+08:00Dapur WanaI am a half-Thai & a mother of two childrens. Working as Government Officer and have 3 years experienced working at Indonesia. Let's explore with me Malaysian, Thailand, Indonesia & other culinary as well in this blog. Cooking with SOUL!Unknownnoreply@blogger.comBlogger186125tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-9330719560750944232023-04-15T18:22:00.001+08:002023-04-15T18:22:13.545+08:00Nasi Ayam Ala ThaiBAHAN A : SUPAyam - beberapa ketulDaun ketumbar & akar - 1 pohonBawang merah - 8 bijiBawang putih - 3 ulasSerai - diketukHalia - 3 inci (diketuk)Rempah supAsam kepingKiub pati ayamGaramCARA MEMASAK SUP- Sediakan air rebusan ini untuk 3 perkara iaitu sup, rebusan nasi & untuk dimasukkan sedikit dalam sos- Rebus semua bahan bersama sampai ayam empuk- Toskan semua- Ayam diketepikanBAHAN B : Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-37608426334963422132023-04-02T21:22:00.006+08:002023-04-07T15:09:02.066+08:00Keropok Ubi Bihun Goreng Kuah Sate PadangKeropok ini merupakan nostalgia saya ketika bertugas di Indonesia selama 3 tahun. Keropok ini diperbuat dari ubi kayu & diperasakan dengan kuah sate padang kemudian diletakkan bihun goreng diatasnya.Keropok ini sangat berbeza dengan keropok lain yang ada di Malaysia kerana saiznya yang besar.Nama lain keropok ini Karupuak Kuah Sate Pakai Mee biasanya dijual oleh penjaja. Sangat enak Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-67271731730318248472023-01-23T16:22:00.001+08:002023-01-23T16:22:37.253+08:00Udang Celup Tepung ThaiBahan-bahanUdang - dibuang kulitTepung Tempura Gogi Thai(Kalau tak ade blh guna tepung tempura biasa)Air sejuk peti ais - kalo xde guna ais/air coway (air sejuk ni utk pastikan tepung maintain crispy wpun dh lama msk)Minyak masak - 1/2 cawan (utk dibancuh dgn tepung)Cara PenyediaanBancuh tepung tempura & bahan-bahan lain bersekali.Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit.Bancuhan jangan Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-16109805361095041192022-12-27T17:46:00.001+08:002022-12-27T18:05:37.054+08:00Sotong Masak Merah Ala Thai
BAHAN ABawang putih - 3 ulasBawang besar - ΒΌ Cili padi - 2 bijiSerai - 1 btg (diketuk)BAHAN BKacang panjang / timun / bunga kubis / kubisTomatoSerbuk lada putihSos Labu Thai - 2sbSos tiram - 2sbSos ikan - 1skGula - secukupnyaAir - Β½ cawanSotong - dihirisJus limau nipis - 1sbCARA PENYEDIAAN1. Tumis bahan A hingga masak.2. Masukkan sos tiram, sos labu siam, serbuk lada Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-84404313688309840132022-08-12T11:06:00.001+08:002022-08-12T11:13:55.538+08:00Lontong Yang Menyelerakan
Bahan A
(Rendam)
Fucuk - 2 keping(rendam dan potong kecil - Tak letak)
soo hoon - 1 ikat(rendam dan potong kecil - tak letak)
udang hidup - 1 cawan
Bahan B
(Potong & goreng)
Tempe - 1 keping (potong dadu besar dan goreng - tak letak)
Tauhu - 2 keping (potong kecil dan goreng)
Bahan C
( Kisar semua kecuali serai kemudian rebus dahulu dengan air sblm santan dimasukkan)
SeraiUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-9075941889110824262022-08-10T10:03:00.003+08:002022-08-10T10:12:10.474+08:00Wantan Sup Sangat Mudah Disediakan
Bahan A : Wantan ( Blend semua kecuali kulit wantan & sendukkan ke dalam kulit wantan )Bawang putihSerbuk lada putihAkar daun ketumbar / daun bawangUdang - Boleh juga jika dipotong kecil-kecil jika tidak mahu kisarDaging lembu - 150g saya gantikan dengan isi ayamTelur - 1 bijiKicap cair - 1sbSos tiram - 1sbTepung ubi kayu - 2sbKulit wantanBahan B : Sup (Rebus ke semua Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-43971576414687468052022-08-09T15:48:00.001+08:002022-08-09T15:51:14.056+08:00Miso Ramen Confirm Jadi
BAHAN A (Tumiskan)
Bawang putih - 2 ulas
Halia - Β½ inci
Daun bawang (bahagian putih)
Minyak bijan - 2sb
Bijan - 1sb (tumbuk)
BAHAN B
Air - 3/4 cawan
Pes Miso - 2sb
Kicap soya cair - 2sb
Dashi - 1/2 cawan
Doubanjiang (saya gantikan dengan taucu & chilli flakes) - 2sb
Serbuk lada putih
Garam
Cuka epal - sy gantikan dgn cuka 1 sb
Air soya (unsweetened) - 1 cawankalau takde gunaUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-40322012996689744452022-08-09T15:35:00.001+08:002022-08-09T15:36:40.443+08:00Rendang Daging Lebaran Sangat Sedap
Bahan A (Disangai & dikisar)Jintan manis - 1skJintan putih - 1skKetumbar - 1sbBahan BMinyak masakSerbuk cili kering - 4sb (dibancuh dengan air)Bwg putih - 5 ulas*Bwg besar - 2 biji *Halia - 3 inci*Lengkuas - 2 inci*Serai - 4 batang (dihiris)Kunyit - 2 inci(*Kisar halus)Bahan CDaging lembu - 1 kg (dipotong sedikit besar)Santan - 1 kotak kecilKerisek - 3sbSerbuk kunyit - 1skAir asamUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-45289207219582928402022-01-14T11:00:00.001+08:002022-01-14T17:29:09.947+08:00Roti Goreng Inspirasi Risoles Sedap Yakmat!
π΄πβππ-ππβππ πππ πππππ’ ππππππ ππ’ππ πΌππππππ ππ, π‘πππππ‘ ππ ππππ π ππ¦π πππππβ ππππ‘π’πππ & π‘ππππππ π πππππ 3 π‘πβπ’π ππππ ππππ‘πππ’.π ππππ’ ππππππβππ ππ’ππ πΌππππππ ππ, πππππ-πππππ ππ π πππ π¦πππ ππππ & πππ ππ, πππ ππππππ πππππππ‘π Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-52189006932328511182022-01-07T18:55:00.001+08:002022-01-10T16:56:29.292+08:00Ketam Panggang Dalam Garam Ala China Utara
(Masakan Cina Utara @ ala Hong Kong)BAHAN A
Garam Kasar
Bunga Lawang
Bay Leaves
Kulit Kayu Manis
Daun Bawang
Lada Hijau
BAHAN B
Halia
Daun bawang
CARA PENYEDIAAN
1. Masukkan Bahan A dalam kuali & tumis dengan api sederhana sehingga panas & wangi
2. Keluarkan separuh garam & ketepikan
3. Masukkan halia & daun bawang. Kemudian letakkan ketam seekor demi seekor di atas Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-25942365432048627582021-10-27T20:20:00.001+08:002021-10-27T20:24:39.808+08:00Ikan Sardin (Tin) Goreng BerkuahPertama kali makan menu ini ketika disajikan oleh rakan sekerja saya, Fatin Amani. ketika kami adakan pot-luck di pejabat. Tak sangka rasanya sangat enak. Boleh bertambah makan nasi dek kerana menu ini. Saya tidak pernah masak ikan sardin dengan cara ini & terpanggil untuk mencuba memasak menu ini. Terima kasih ye tuan punya resepi yang cantik manis & lemah-lembut orangnya.Bahan A (Tumis)Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-51627294003842043852021-10-25T12:46:00.000+08:002021-10-25T12:46:38.498+08:00Pulut Mangga Thai (Khao Niew Mamuang)BAHAN A (PULUT)
Beras pulut - 1 cawan (saya gunakan beras pulut susu)
Santan - 2/3 cawan
Garam - 1sk
Gula - Β½ cawan
Daun pandan - disimpul
BAHAN B (KUAH SANTAN)
Santan - Β½ cawan
Garam - 1sk
Tepung beras - 2sb
Air - 1sb
BAHAN C
Buah mangga - 2-3 biji (dikupas kulit & dipotong menyerong)
Kacang dhal - 2 sb (disangrai)
CARA PENYEDIAAN
BERAS PULUT
Langkah 1 : Kukus pulut
- Basuh beras pulut Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-26810893898988627612021-10-23T14:41:00.006+08:002021-10-23T17:53:39.691+08:00Gulai Pucuk Paku Ala Padang IndonesiaBahan A (Kisar halus)Bawang merah β 4 ulasBawang putih β 3 ulasCili padi β 10 bijiKunyit β 1 cmLengkuas β 2 cmHalia β 2 cmBahan BPucuk paku β 2 ikat (ambil daunnya yang masih muda)Santan β 1 kotakDaun limau purut β 3-5 helaiSerai β 1 batang (diketuk)Asam keping β 2 kepingSerbuk lada putih β 1sk (optional)Garam - secukupnyaGula β secukupnyaCARA PENYEDIAAN1. Bersihkan pucuk paku & potong pucuk Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-69956002730293087682021-10-23T10:11:00.005+08:002021-10-23T17:48:30.578+08:00Ikan Talapia Bakar Padang IndonesiaBAHAN A : BAHAN PERAPAN(Kisar Halus)Bawang merah β 4 ulasBawang putih β 3 ulasCili merah besar β 5 bijiCili padi β 3 bijiHalia β 4 cmLengkuas β 4 cmKunyit β 3 cmBuah keras β 2 biji (diparut)BAHAN B : LAIN-LAINIkan talapia β dibersihkan & dibuang sisik (lebih kurang 800 gram)Santan pekat β 50 mlDaun salam (bay leaves) β 2 helaiDaun limau purut - 2 helaiSerai β 1 batang (diketuk)Limau nipis β 1Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-86411337843569937512021-10-22T19:27:00.001+08:002021-10-22T19:32:25.340+08:00Daging Dendeng Balado Masakan MinangBahan A (Untuk rebusan daging)
Daging - Β½ kg (dihiris nipis melawan serat daging)
Bawang putih - 5 ulas (Kisar halus)
Serbuk ketumbar - 2sk (Kisar halus)
Halia - 2 inci (Kisar halus)
Serbuk perasa - secukupnya
Garam - secukupnya
Daun salam
Air kelapa - jika tiada boleh gunakan air biasa
Bahan B (Cili tumis)
Direbus kemudian ditumis
Bawang merah - 8 ulas
Bawang putih - 2 ulas
Cili besar - 7 -8 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-61663703817794400282021-09-16T12:31:00.006+08:002021-09-16T12:36:10.087+08:00Mac N Cheese Simple & SedapBAHAN AMakaroni - 2 cawanAir - secukupnya (untuk menenggelamkan makaroni)Air susu - saya gunakan susu tepung yang dibancuh dengan air panasGaram - secukupnyaGula - 1sbOregano - 1skSerbuk lada hitam - 1skBAHAN BCarrot - dimayangCendawan - dihirisSosej - dihiris (boleh gunakan apa shj protein yang disukaiPaprika - ditabur pada makaroni setelah masak.CARA PENYEDIAAN :1. Rebus Bahan A sehingga Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-59072291423385761372021-09-15T21:42:00.007+08:002021-09-15T22:12:14.597+08:00Karipap Kentang Crispy & SedapBAHAN A (Kulit karipap)Sila klik link untuk resepi kulit karipap.BAHAN B (INTI KARIPAP)(Untuk 6-7 biji karipap : bergantung kepada saiz ubi kentang)Bawang putih - 2 ulasBawang besar - Β½ bijiCili kering - 1sb (saya gunakan serbuk cili kering dibancuh dengan air)Serbuk kari ayam - 2 sb (bancuh dengan air)Ayam / daging - Β½ cawan (dicincang)Ubi kentang - 3 biji dikupas kulit & dipotong dadu( KaloUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-24752926777834907882021-09-15T21:26:00.009+08:002021-09-15T22:24:21.894+08:00Karipap Crispy Insyaallah Sodap!BAHAN A (KULIT KARIPAP)(Dapat menghasilkan lebih kurang 6-7 biji karipap saiz sebesar permukaan tapak tangan)Tepung gandum - 2 cawanGaram - 1skMinyak masak - ΒΌ cawan (dipanaskan dalam kuali)Marjerin / mentega - 1sb (dipanaskan dalam kuali bersama minyak masak)Air sejuk peti ais - 1 cawan (tidak perlu habiskan jika doh tidak lagi melekat)BAHAN B (INTI KARIPAP)Sila klik link untuk resepi inti Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-65660536525233365072021-09-02T16:45:00.007+08:002021-09-15T22:13:24.015+08:00Ayam Goreng Ala KFC MarvellousBAHAN A (CELUP TEPUNG)Ayam - dibelah besar & dibersihkanTepung bestari - 1 cawanTepung beras - 1 cawanAir sejuk (lagi bagus kalau letak ais)Minyak banyak - untuk menggoreng menggunakan teknik deep fry(Nisbah tepung gandum : tepung bestari / 1:1)Jika tambah lagi adunan nisbahkan sedemikian jugaBAHAN B (Optional)Dikisar halus, kemudian perap ayam sekurang-kurangnya Β½ jam dalam peti ais. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-32797573123070331232021-08-29T10:50:00.004+08:002021-08-29T14:10:38.553+08:00Kerabu Suhun Klasik Thai - Yam Woon Sen Boran (ΰΈ’ΰΈ³ΰΈ§ΰΈΈΰΉΰΈΰΉΰΈͺΰΉΰΈΰΉΰΈΰΈ£ΰΈ²ΰΈ)BAHAN ABawang putih - Β½ cawanUdang kering - 50g (rendam dengan air panas.) ToskanDaging cincang - 200gSos ikan - 1sbAir - Β½ cawanBAHAN B - KUAH (Kacau sebati)Gula kabung - 2 sbJus limau nipis - 3 sbMinyak bawang putih - 1 sbSos ikan - 2 sbBawang merah - ΒΌ cawan (hiris)Cili padi - ΒΌ cawan (hiris)BAHAN CSuhun - rendam dengan air sejuk & potong.Kemudian rebus. ToskanDaun sup - hirisKacang tanah Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-70635848820998408982021-08-27T14:26:00.006+08:002021-08-29T14:06:26.447+08:00Cendawan Enoki Goreng CrispyDi tempat saya sekarang kerap hujan. So petang-petang time hujan seronok juga layan makanan yang disediakan panas-panas.Pada kebiasaannya, hanya cendawan tiram yang biasa masyarakat kita goreng celup tepung. So apakata kali ni cipta kelainan masak cendawan enoki pula.Hari ini anak perempuan saya yang tolong jadi chef. So credit untuk dia lah ye gambar resepi ini.Bahan ATepung beras - Β½ Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-58317563103429111722021-08-27T11:27:00.010+08:002021-08-27T12:45:17.783+08:00Kailan 2 Rasa yang sangat enakTerdapat dua teknik berbeza yang digunakan untuk menyediakan masakan ini iaitu untuk memasak batang kailan & daun kailan. BAHAN A - BATANG KAILAN(Tumis dengan sos tiram)Bawang putih - 1 ulas (dicincang halus)Minyak masak - 1sb (untuk menumis)Batang kailanGula - 1 skBAHAN B- DAUN KAILAN(Deep fry dengan minyak banyak)Daun kailan - dimayang halus (seperti daun pandan yang dimayang Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-3861643668977787752021-08-26T14:17:00.016+08:002021-08-26T18:53:01.569+08:00Suhun Goreng Thai/Pad Woon Sen (ΰΈΰΈ±ΰΈΰΈ§ΰΈΈΰΉΰΈΰΉΰΈͺΰΉΰΈ) Nampak macam bihun, tapi bukan. Masaknya sangat simple tapi rasanya sangat menyelerakan. Selamat mencuba!BAHAN A
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 1 ulas
Telur - 2 biji
Udang (atau apaΒ² protein lain) / perapkan dengan 1sk kicap @ sos ikan semasa siapkan bahan masakan lain
Suhun - direndam dengan air suhu bilik lebih kurang 10 minit. Tapis & potong suhun supaya keratannya jadi pendek
BAHAN Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-73161066884988645512021-08-25T14:20:00.009+08:002021-09-06T17:21:05.330+08:00Ikan Cencaru Sumbat Kelapa Parut KunyitBAHAN A
(Digaul sebati & digoreng dalam minyak banyak)Ikan cencaru - dibersihkan & dibelah belah belakang
Serbuk kunyit - 1sk
Garam - 1sk
BAHAN B : Kisar
( Tumisan kelapa parut )Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas
Halia - 1 inci
Serbuk kunyit - 1sk
Cili padi - 3 ulas (optional)
Asam jawa
Gula
Garam
Kelapa parut
CARA PENYEDIAAN:
TUMISAN KELAPA PARUT
1. Panaskan minyak & Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2389618870849939585.post-56418279763642044422021-08-25T10:20:00.006+08:002021-08-25T16:34:22.854+08:00Kuih Cara Thai (Kanom Krok) Yang Sangat SedapBAHAN A - KULIT (DIKISAR HALUS)Nasi yang dimasak - 50gTepung beras - 50gAir - 1 cawanSantan - ΒΌ cawanKelapa parut - ΒΌ cawanGula kabung (Jika tiada boleh gunakan Gula melaka) - 30g (dihiris)Garam - ΒΌ skBAHAN B - FILLING (DIGAUL SEBATI)Santan - 1 cawanGula pasir - 2sbGaram - ΒΌ skTepung beras -2sbBAHAN C - TOPPING (OPTIONAL)Daun bawang - dihirisJagung manis yang telah dimasakUbi keladi rebus yang Unknownnoreply@blogger.com1