Steamboat Ala Johny's
Bahan-bahan Sos (Kisar)
Sos tiram / sos ikan
Cili merah - 4 biji
Belacan serbuk - 1sb
Bawang putih - 4 ulas
Cuka - 3sb
Gula
Minyak bijan
Daun ketumbar
Bijan (digoreng tanpa minyak)
(*Kadang-kadang bile malas saya juz masukkan Sos Thai Kimball
sebagai sos..sedap juga rasanya)
Bahan-bahan sup
Kiub tomyamAir
Bahan Lauk
Cendawan butang
Kailan siam
Kubis cina
Cendawan telinga kera
Cendawan shitake@butang
Cendawan tiram
Cendawan enoki (cendawan jarum emas)
Udang
Filet ketam
Sosej
Isi ayam (dikisar halus dan dibentuk seperti bebola)
Sotong kembang
Bihun (dicelur dengan air panas)
Lain-lain
Cara Memasak Sup
1. Masukkan air ke dalam periuk steamboat. Masukkan stok tomyam dan biarkan mendidih
2. Celurkan semua lauk dan sayur.
1. Masukkan air ke dalam periuk steamboat. Masukkan stok tomyam dan biarkan mendidih
2. Celurkan semua lauk dan sayur.
Cara Memasak Sos
1. Kisar semua bahan sos dan masak.
2. Setelah sos masak dan sedia untuk dihidangkan, masukkan daun ketumbar dan bijan yang telah digoreng tanpa minyak
3. Boleh dihidangkan terus dengan mencampurkan sos dengan sup. Makan bersama bihun jika suka
Cara Hidangan
Sedap dimakan panas-panas
Sent from my BlackBerryĀ®
Sent from my BlackBerryĀ®
Comments
Post a Comment