Mukbang Seafood Thai
Bahan A (Air rebusan)
Air
Daun limau purut
Serai - dimayang serong
Daun limau purut
Serai - dimayang serong
Bahan B (Dicelur dalam air rebusan)
Ketam
Udang
Sotong
Lala / Kerang / Kupang
Bahan C (Sos)
Air rebusan Bahan B - ½ cawan
Cili padi - 5 biji @ mengikut kepedasan yang disukai (ditumbuk halus @ dikisar)
Bawang putih - 5 biji(ditumbuk halus @ dikisar)
Tomato - (ditumbuk halus @ dikisar)
Jus limau nipis - 3sb (sesuaikan dengan rasa)
Daun ketumbar - dihiris
Sos ikan - 3sb
Gula kabung - secukupnya
(Jika tiada boleh gunakan gula biasa)
Garam - secukup rasa
Jus limau nipis - 3sb (sesuaikan dengan rasa)
Daun ketumbar - dihiris
Sos ikan - 3sb
Gula kabung - secukupnya
(Jika tiada boleh gunakan gula biasa)
Garam - secukup rasa
Bahan D (Sayur)
Timun - dipotong jejari memanjang
Kangkung
Daun Salad
Cara Penyediaan
1. SEAFOOD :Rebus Bahan A hingga mendidih. Celur Bahan B satu persatu bermula dengan ketam dan lain-lain. Asingkan. Air rebusan ketepikan
2. SOS : Gaul mesra semua bahan C kecuali daun ketumbar. Perasakan masam, manis, sedikit pedas. Terakhir masukkan daun ketumbar.
3. CARA HIDANGAN : Susun sayur & seafood yang direbus tadi. Tuangkan sos tadi ke atas seafood.
Comments
Post a Comment