Mukbang Seafood Thai

Bahan A (Air rebusan)

Air
Daun limau purut
Serai - dimayang serong

Bahan B (Dicelur dalam air rebusan)
Ketam
Udang
Sotong
Lala / Kerang / Kupang

Bahan C (Sos)

Air rebusan Bahan B - ½ cawan
Cili padi - 5 biji @ mengikut kepedasan yang disukai (ditumbuk halus @ dikisar)
Bawang putih - 5 biji(ditumbuk halus @ dikisar)
Tomato - (ditumbuk halus @ dikisar)
Jus limau nipis - 3sb (sesuaikan dengan rasa)
Daun ketumbar - dihiris
Sos ikan - 3sb
Gula kabung - secukupnya
(Jika tiada boleh gunakan gula biasa)
Garam - secukup rasa

Bahan D (Sayur)

Timun - dipotong jejari memanjang 
Kangkung
Daun Salad

Cara Penyediaan

1.  SEAFOOD :Rebus Bahan A hingga mendidih. Celur Bahan B satu persatu bermula dengan ketam dan lain-lain. Asingkan. Air rebusan ketepikan



2.  SOS : Gaul mesra semua bahan C kecuali daun ketumbar. Perasakan masam, manis, sedikit pedas. Terakhir masukkan daun ketumbar.



3.  CARA HIDANGAN : Susun sayur & seafood yang direbus tadi. Tuangkan sos tadi ke atas seafood.







Comments

Popular Post