Laksa Thai
1kg isi ikan
yang direbus dan diasingkan tulangnya
5 btg cili
padi merah
1 sudu teh
lada hitam
2 inci
kunyit hidup
2 inci
lengkuas
2 btg serai
1 inci halia
Bahan ulam
:
3 ulas
bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedikit minyak sampai perang kacang
panjang potong nipis2(pilihan)
Timun hiris
tipis
Kubis ā
mayang halus
Taugeh
Sawi jeruk -
hiris nipis
Bahan Lain :
1 paket
laksa kering ā Rebus dan siram dengan air setelah masak untuk elak laksa
kembang
Santan
8 helai daun
limau purut
Serbuk cili
(cili kering yang dibersihkan di goreng tanpa minyak dengan api perlahan. Apabila garing angkat dan biarkan sejuk.
Selepas tu blender sampai hancur)
Cara Memasak
Masukkan
santan dan semua bahan yang di kisar tadi.
Masak dengan api kecil.
Apabila
telah mendidih, masukkan daun limau purut, gula & garam
Biarkan di
atas api sehingga kuah agak pekat.
Hidangkan
bersama ulam-ulam tadi
Comments
Post a Comment