Jering Goreng Tomato

Ehehe...gian makan jering masih blom abis. Bersempena ader jering di rumah, maka hari ni sy 'kerjakan' jering tu. Hehe, nak makan semenet pon da abes. Tp nak kerjakan die, ayyoyo...manyak leceh. By the way, masak jering kali ni inspiration dari bekas bibik sy yg dahulu kala. Katanya dia x mkn pedas, so 'Jengkol' aka jering dia pakai  je instead of pakai cili. Yg ni khusus utk org yg lgsung x makan pedas..kalo dpt kt sy, 1 pinggan ni sy ratah je. Buat makan ptg2. Eheh. Oh lupa, pastikan pilih jering yg agak tua sbb yg muda x bape sedap masak cenggini.

JERING GORENG TOMATO

Bahan Kisar
Tomato - 2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas

Cara Masak

1. Jering terlebih dahulu di kopek kulitnya. Dipotong dua kemudian dibuang lapisan kulit atasnya. Kemudian digoreng dengan minyak banyak, hingga masak. Setelah itu ditoskan & diketuk sedikit.
2. Tumiskan bahan2 kisar sampai pecah minyak. Cara masak sama seperti masak sambal tumis.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan jering yg telah digoreng terlebih dahulu sehingga sebati.
5. Sedia dihidangkan

Comments

Popular Post