Mee Celup


Bahan Rebusan (Diketuk)

Bawang putih - 3 ulas
Serai
Lengkuas
Halia
Lobak jeruk
Bawang putih jeruk

Bahan Lain

Daging
Ayam
Sup bunjut
Daun ketumbar (akarnya)
Lada hitam (dikisar halus)
Kicap pekat - 1 sk
Garam
Gula
Cuka
Kicap sotong

Bahan Cili Jeruk (digaulkan bersama)

Cili besar - dihiris nipis
Cuka
Garam
Gula

Bahan Sambal Lada
Bahan Cili Jeruk (digaulkan bersama)

Cili padi - ditumbuk
Cuka
Garam

Bahan hidangan

Kangkung - dicelur
Tauge - dicelur
Bebola daging - dicelur
Kacang tanah - digoreng tanpa minyak , dikisar
Limau nipis - dihiris & dibuang biji
Daun ketumbar - dihiris halus
Kacang digoreng tanpa minyak sampai masak.kemudian ditumbuk
Bawang merah dihiris tipis dan digoreng
Bihun / kueh teow / mee / maggi - dicelur
Ayam yg direbus - dipotong
Kicap sotong

Cara Memasak

1. Masukkan air & bahan rebusan, sup bunjut,kicap pekat, daun ketumbar, lada hitam, garam & gula, cuka & daging sehingga mendidih

2. Masukkan ayam. Setelah ayam masak, angkat & toskn ayam supaya ayam tidak hancur di dalam air rebusan sup. Potong ayam tersebut

3. Perasakan garam & gula dlm air rebusan. Masukkan cuka jika ingin rasa masam

4. Keluarkan daging rebusan & dihiris

Cara hidangan

1. Masukkan mee ke dalam mangkuk
2. Masukkan kuah sup
3. Masukkan bahan hidangan yang lain
4. Sedap dimakan ketika masih panas

Credited to : Maryanti Khalid

Comments

Popular Post