Mee Celup
Bahan Rebusan (Diketuk)
Bawang putih - 3 ulas
Serai
Lengkuas
Halia
Lobak jeruk
Bawang putih jeruk
Bahan Lain
Daging
Ayam
Sup bunjut
Daun ketumbar (akarnya)
Lada hitam (dikisar halus)
Kicap pekat - 1 sk
Garam
Gula
Cuka
Kicap sotong
Bahan Cili Jeruk (digaulkan bersama)
Cili besar - dihiris nipis
Cuka
Garam
Gula
Bahan Sambal Lada
Bahan Cili Jeruk (digaulkan bersama)
Cili padi - ditumbuk
Cuka
Garam
Bahan hidangan
Kangkung - dicelur
Tauge - dicelur
Bebola daging - dicelur
Kacang tanah - digoreng tanpa minyak , dikisar
Limau nipis - dihiris & dibuang biji
Daun ketumbar - dihiris halus
Kacang digoreng tanpa minyak sampai masak.kemudian ditumbuk
Bawang merah dihiris tipis dan digoreng
Bihun / kueh teow / mee / maggi - dicelur
Ayam yg direbus - dipotong
Kicap sotong
Cara Memasak
1. Masukkan air & bahan rebusan, sup bunjut,kicap pekat, daun ketumbar, lada hitam, garam & gula, cuka & daging sehingga mendidih
2. Masukkan ayam. Setelah ayam masak, angkat & toskn ayam supaya ayam tidak hancur di dalam air rebusan sup. Potong ayam tersebut
3. Perasakan garam & gula dlm air rebusan. Masukkan cuka jika ingin rasa masam
4. Keluarkan daging rebusan & dihiris
Cara hidangan
1. Masukkan mee ke dalam mangkuk
2. Masukkan kuah sup
3. Masukkan bahan hidangan yang lain
4. Sedap dimakan ketika masih panas
Credited to : Maryanti Khalid
Comments
Post a Comment