19 Mac 2017

Ubi Kayu Goreng Indonesian Style



Bese kt negara kita, ubi kayu ni kalo x rebus makan dgn gula, kita buat pengat @ buat kuih. Tp kalo kat Indon ni, ni cemilan / kudapan sore (petang) yang biasa ditemui dijual oleh penjaja. Nama makanan ni Singkong Goreng, tapi bukan King Kong ye . Singkong tu maksudnya ubi. Kalo tengok rupa menu ni, biasa2 je. Tapi bile dah makan..mcm tak leh berhenti lak. Rasanya ala2 rangup gittew.

By the way, sape yang nak cuba buat boleh try la ye..Yang penting cari ubi kayu yang tak masuk angin. Biasanya kulit ubi kayu yang terkopek panjang tu petanda ubi kayu tu dah masuk angin. Bahan dia mudah giler mcm resepi kat bawah. Tapi ada caranya taw.. Ada banyak version untuk masak Singkong Goreng (Ubi Kayu Goreng) ni. Tapi sebab saya ni terrrrr lebih rajin saya suka simplify resepi. Biasa orang kukus dulu ubi tu then goreng. Tapi saya goreng terus je. Utk maksimumkan rasanya, goreng dua kali.

Kalo nak lebih crunchy, gunakan air sejuk untuk bancuh bahan2 sebelum perap sekejap dengan ubi. Tapi kalo air sejuk tarak, air biasa pon boley .
_____________________________________________________
UBI KAYU GORENG INDONESIAN STYLE
_____________________________________________________
======================
Bahan A (dikisar halus)
======================
Bawang putih - 4 ulas
Biji ketumbar - 1 sb
==============================
Bahan B (dibancuh bersama)
==============================
Air sejuk - 1/2 cawan
Garam - 1 sk
Ubi kayu - dipotong memanjang seperti di gambar
==============================
Cara Memasak
==============================
1. Ubi kayu digaul dengan Bahan A & B (kalau takde air sejuk masukkan air biasa pun takpe)
2. Panaskan kuali dengan minyak yang banyak (agak2 sampai boleh tenggelamkan ubi kayu)
3. Goreng ubi kayu hingga setengah masak. Pastu angkat dan toskan ubi kayu dan tutup api kuali. Biarkan jap ubi kayu supaya agak sejuk then rendam kembali dalam bancuhan tadi. Sambil tu boleh panaskan balik kuali.
4. Bile minyak dah panas, masukkan balik ubi kayu dan goreng sehingga warna ubi bertukar jadi sedikit oren. Angkat dan toskan.
5.  Sedap dimakan panas2.
* Goreng dua kali tu untuk maksimumkan rasa & nak bagi ubi kayu tu crunchy. Tp goreng sekali pon shud be no problem. Kalo hidang pon abes juga insyaallah 
____________________________________________________
Bersiaran dari :
DAPUR WANA
www.dapurwana.blogspot.my
____________________________________________________

12 Mac 2017

Jering Goreng Tomato

Ehehe...gian makan jering masih blom abis. Bersempena ader jering di rumah, maka hari ni sy 'kerjakan' jering tu. Hehe, nak makan semenet pon da abes. Tp nak kerjakan die, ayyoyo...manyak leceh. By the way, masak jering kali ni inspiration dari bekas bibik sy yg dahulu kala. Katanya dia x mkn pedas, so 'Jengkol' aka jering dia pakai  je instead of pakai cili. Yg ni khusus utk org yg lgsung x makan pedas..kalo dpt kt sy, 1 pinggan ni sy ratah je. Buat makan ptg2. Eheh. Oh lupa, pastikan pilih jering yg agak tua sbb yg muda x bape sedap masak cenggini.

JERING GORENG TOMATO

Bahan Kisar
Tomato - 2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas

Cara Masak

1. Jering terlebih dahulu di kopek kulitnya. Dipotong dua kemudian dibuang lapisan kulit atasnya. Kemudian digoreng dengan minyak banyak, hingga masak. Setelah itu ditoskan & diketuk sedikit.
2. Tumiskan bahan2 kisar sampai pecah minyak. Cara masak sama seperti masak sambal tumis.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan jering yg telah digoreng terlebih dahulu sehingga sebati.
5. Sedia dihidangkan

25 Februari 2017

Nasi Goreng Petai

Ni menu mlm td. Dh lama nak makan petai, tp x sempat nak g pasar beli. Selera makan akhir2 ni len mcm sket. Biasa x mkn mlm..tp skrg mlm pun pulun.

NASI GORENG PETAI

Bahan  A (Kisar)
Bawang putih - 2 ulas
Bawang merah - 3 ulas
Cili padi - 5 biji
Cili kering - (jk sy gunakan 1sb serbuk cili kering)
Ikan bilis - Segenggam (Kisar kasar)
Bahan B
Petai - dihiris nipis
Ayam - hiris nipis
Kicap manis
Sos ikan
Nasi putih

CARA MEMASAK

1. Tumiskan bahan A hingga pecah minyak & harum.
2. Masukan hirisan ayam, ikan bilis & petai. Tumis hgga ayam masak & masukkan nasi putih, kicap dan sos ikan.
3. Perasakan dengan garam dll.

12 Februari 2017

Laksa Siam Kari Hijau

Dah lama teringin nak buat, tp tak berkesempatan cari bahan2nya. Hari ni alhamdulillah, dapat juga hidangkan menu ini utk tetamu yg brtandang. Kebiasaannya laksa ini dimakan dengan laksa kecil. Tp kt sini rasanya takde laksa kecil so pakai je laksa yg biasa.
==========================================
LAKSA SIAM KARI HIJAU
==========================================
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
BAHAN A ( Kisar & tumiskan hingga garing)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Bawang putih - 5 biji
Bawang merah - 4 biji
Serai - 1 batang
Lengkuas - 1 inci
Cili besar - 4 biji
Halia - 1/2 inci
Daun selasih - 1 genggam
Daun ketumbar - 1 pokok termasuk akar (dicuci bersih)
Serbuk ketumbar - 1/2 sk
Serbuk jintan manis -  1/2 sk
Serbuk lada sulah - 1 sk
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
BAHAN B
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Terung pipit - segenggam
Serai - 2 btg (diketuk)
Daun selasih - 1 genggam
Daun ketumbar - 1 pokok
Daun limau purut - 7 helai
Cili padi - secukup rasa
Rebung madu yg dijeruk - 4 btg
Tomato - dikerat 6
Sos ikan - 3 sb
Belacan - 1 inci (dibakar)
Ayam - dipotong kecil2
Jus limau nipis - 2sb
Gula Melaka - secukup rasa
Santan
Garam
Gula
Air secukupnya
Jus limau nipis secukup rasa
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
CARA MEMASAK
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1. Masukkan Bahan A yg telah ditumis td. Masukkan ayam & terung pipit. Biarkan sehingga mendidih & ayam agak masak.
2. Masukkan Bahan B. Perasakan dan biarkan kuah mendidih agak lama. Dihidangkan dengan laksa.
Resepi asal sumber : Mat Gebu

11 Februari 2017

Daging Masak Merah Simple Style

Menu kegemaran anak2 sy. Masak sekejap dh licin. Masak daging masak merah ni ada mcm2 cara. Ada yg trlebih dahulu daging tu spy lembut. Tp sy lbh suka msk terus. Setakat ni daging tak keras. Ada yg suka masakan n agak garing dagingnya. Tp sy lbh suka msk brkuah sbb anak2 suka.
==========================================
DAGING MASAK MERAH SIMPLE STYLE
==========================================




BAHAN  A (HIRIS NIPIS)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 3 ulas
Bawang besar - 1/2 biji
Halia - 1/2 inci
BAHAN B (SAYUR)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Bunga kubis
Karot
Jagung muda
Cili besar
BAHAN C (PERASA)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Sos tiram - 1 sb
Sos ikan - 1sk
Sos tomato - 1sb
Sos tomato siam (yg ada gmba labu kt dpn) - optional
Jus limau nipis - 2sb (optional)
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Daun ketumbar - tabur di atas daging yg sudah dimasak
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
CARA MEMASAK
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia sehingga harum & bertukar warna keperang-perangan.
2.  Masukkan daging & semua bahan C.
3. Bile daging telah masak, masukkan Bahan B( sayur)
(Tak perlu ada semua sayur, buat mana yg ada kt dlm peti ais tu je)
4. Goreng sampai masak. Jika nak agak berkuah, tambahkan air panas ke dalam dan perasakan kembali agar rasa balance.

04 Februari 2017

Asam Pedas Ikan Tongkol (Asam Padeh Ikan Tongkol Padang ~ Indonesian Style)

Hampir 11 bulan meninggalkan bumi Indonesia stlh tamat tempoh brtugas di sana, akhir2 ni rindu pd masakan di sana makin menebal. So sakan mencari bahan alhamdulillah trtunai hajat nak makan asam padeh arini...Menu2 lain menyusul kemudian.
Asam padeh ni kuahnya agak pekat, bukan cair spt asam pedas kite. Selain tu menu ni mggunakan bahan yg Org Indonesia slalu gunakan dlm masakan iaitu Daun Salam @ Bay Leaves (biasa dimasukkan dlm spageti & dijual dlm botol2 kecil di pasaraya).
============================================
ASAM PADEH IKAN TONGKOL PADANG
(Asam Pedas Ikan Tongkol Padang ~ Indonesian Style)
============================================
~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN-BAHAN
~~~~~~~~~~~~~~~
Ikan Tongkol
3 sdm Air Limau Nipis
Minyak untuk menumis
Air  secukupnya
Asam jawa (kalo xde blh ganti dgn belimbing buluh)
2 inci Lengkuas - ketuk
3 helai Daun Salam (Bay Leaves)
3 helai Daun Limau Purut
2 batang Serai - ketuk
2 biji buah pelaga
1 helai Daun Kunyit - hiris
~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN KISAR HALUS
~~~~~~~~~~~~~~~
Cili besar / cili kering kisar
8 biji Bawang Merah
5 biji Bawang Putih
2 inci halia
2 biji buah keras
Garam secukupnya
~~~~~~~~~~~~~~~
CARA MASAK
~~~~~~~~~~~~~~~
Bersihkan ikan, buang insangnya, perapkan dgn air limau nipis.
Tumis semua bahan dengan sedikit minyak sampai harum, tambahkan air, masak hingga mendidih dan kuah sedikit pekat
Masukkan ikan dan kecilkan api, masak hingga ikan matang dan airnya susut

29 September 2015

Asam Pedas Thai II

Bahan A (Blender)

Bawang putih - 8
Bawang merah - 5
Cili kering
Belacan
Kunyit
Lengkuas
Cili padi - 5

Terung pipit
Rebung jeruk
Tomato
Kangkung
Nenas
Lobak putih

Daun limau purut
Daun kesum
Jus limau nipis

Garam
Gula
Kicap sotong

Ikan merah / baung / kembung
Ikan kembung / sardin (direbus & diblender isinya)