Mee Udang
Bahan A (Kisar)
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Tomato
Udang - dikupas kulitnya. Kulit disimpan untuk dikisar dan ditoskan air ke dalam kuah
Cili kering (jika suka)
Belacan / Otak udang
Bahan B
Sos ciliSos Tiram
KangkungTauge
Tepung jagung - 1 sudu makan dibancuh dengan air (boleh tambah atau kurangkan ikut kepekatan kuah yang disukai)
Udang besar
GaramGula
Bahan C
Bawang goreng
Daun sup
1. Tumiskan bahan A sehingga pecah minyak
2. Masukkan air,sos tiram dan sos cili. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh.3. Kacau sehingga mendidih.
4. Celurkan udang tadi ke dalam kuah yang mendidih. Apabila masak, angkat dan toskan udang tersebut. Kisar kulit udang tadi bersama sedikit air. Tapis air udang yang telah dikisar tadi dan masukkan ke dalam air rebusan.
5. Masukkan kangkung, tauge & mee kuning
5. Masukkan kangkung, tauge & mee kuning
6. Perasakan dengan garam dan gula. Apabila telah masak tutup api.
7. Hidangkan bersama bawang goreng dan daun bawang
Comments
Post a Comment