Siakap Kukus Halia
Ikan siakap - 1 ekor (dibersihkan & dikelar)
Lada sulah - 1 sudu kecil
Minyak masak - 1 sudu kecil
Cendawan kering - 4 keping (direndam dalam air panas & dihiris)
Lobak merah - 10 sm (dihiris halus memanjang)
Halia - 5 sm (dihiris halus memanjang)
Kicap cair - 1 sudu besar
Minyak bijan - 1 sudu kecil
Daun bawang - 3 tangkai
Daun sup - 3 tangkai
Cara Memasak
- Gaulkan ikan dengan serbuk lada sulah dan garam. Perapkan selama 15 minit
- Sapukan minyak masak pada pinggan kaca / besi. Letakkan ikan dan kelar bahagian tengahnya.
- Taburkan cendawan, halia dan lobak merah. Titiskan kicap dan minyak bijan di atas ikan.
- Kukus selama 10-15 minit.
- Hias dengan daun sup dan daun bawang
Comments
Post a Comment