Siakap Kukus Halia





Bahan-bahan

Ikan siakap - 1 ekor (dibersihkan & dikelar)
Lada sulah - 1 sudu kecil
Minyak masak - 1 sudu kecil
Cendawan kering - 4 keping (direndam dalam air panas & dihiris)
Lobak merah - 10 sm (dihiris halus memanjang)
Halia - 5 sm (dihiris halus memanjang)
Kicap cair - 1 sudu besar
Minyak bijan - 1 sudu kecil
Daun bawang - 3 tangkai
Daun sup - 3 tangkai

Cara Memasak
  1. Gaulkan ikan dengan serbuk lada sulah dan garam.  Perapkan selama 15 minit
  2. Sapukan minyak masak pada pinggan kaca / besi.  Letakkan ikan dan kelar bahagian tengahnya.
  3. Taburkan cendawan, halia dan lobak merah.  Titiskan kicap dan minyak bijan di atas ikan.
  4. Kukus selama 10-15 minit.
  5. Hias dengan daun sup dan daun bawang

Comments

Popular Post