Ayam Pad Ped


Bahan A
Ayam - dipotong
Serbuk kunyit - 1sk
Garam - secukupnya
Gula - secukupnya

Bahan B
Bawang Putih – 4 ulas(dikisar)
Bawang Merah – 4 ulas(dikisar)
Serai – 2 Batang(dikisar)
Daun Limau Purut – 4 helai ( hiris )
Cili api - ikut kepedasan masing-masing(dikisar)
Halia - 1 inci (dikisar)
Cili kering - 2 sb(dikisar)
Belacan - 1 inci(dikisar)
Asam keping – 1 keping

Cara Penyediaan
1. Gaulkan ayam dengan garam & kunyit. Kemudian goreng ayam setengah masak. Toskan minyak dari ayam & ketepikan.
2.  Sediakan kuali untuk menumis. Masukkan minyak sederhana banyak. Panaskan kuali & tumis Bahan B hingga pecah minyak. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi.
3.  Didihkan kuah & perasakan dengan garam & gula. Rasannya pedas, masam, masin, sedikit manis.

Comments

Popular Post