Udang Celup Tepung Thai

Bahan-bahan
Udang - dibuang kulit
Tepung Tempura Gogi Thai
(Kalau tak ade blh guna tepung tempura biasa)
Air sejuk peti ais - kalo xde guna ais/air coway (air sejuk ni utk pastikan tepung maintain crispy wpun dh lama msk)
Minyak masak - 1/2 cawan (utk dibancuh dgn tepung)

Cara Penyediaan
Bancuh tepung tempura & bahan-bahan lain bersekali.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit.
Bancuhan jangan terlalu pekat, jangan terlalu cair. Kepekatan macam kalo kita celup jari, tepung tu melekat kat jari. Bukan yang macam air tu ye.
Panaskan minyak masak dalam kuali. Bile dah betul² panas celupkan udang dalam bancuhan satu persatu.
Masukkan dalam minyak panas.
Api sederhana jgn terlalu besar.
Balik2kan.
Kalau udang dah keperangan boleh angkat.

Comments

Popular Post