Ikan Tongkol Masak Sambal
![]() |
Bahan A
Bawang putih – 3 ulas (dihiris)
Bawang merah – 3 ulas (dihiris)
Halia – 1 inci (dihiris)
Bahan B
Asam jawa – 1sk
Garam – 1 sb
Gula - secukupnya
Kicap manis – 1sb
Air – 3sb
Bahan C
Cili kering kisar – 2sb
Ikan tongkol – dibelah, dilumur garam & kunyit kemudian di goreng hingga masak
Bawang besar – dihiris bulat
Cara Penyediaan:
1. Sediakan kuali & panaskan minyak. Tumiskan Bahan A hingga kekuningan. Masukkan cili kering & tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan bahan B & perasakan masam, masin, manis. Masukkan bawang besar.
3. Masukkan ikan tongkol yang telah dicuci. Gaul mesra dengan sambal tumis dengan api kecil. Siap!
Comments
Post a Comment