Siakap Kerabu Mangga





Bahan-Bahan
Ikan siakap
Bawang putih
Bawang merah
Limau nipis - 1 biji
Cili padi - 1 batang
Mangga muda - 5 biji
Bunga kantan - 1 tangkai
Udang kering - 1 paket
Pes tomyam
Serbuk lada hitam

Cara-cara menyediakan ikan

1.  Bersihkan ikan dengan limau nipis, basuh dan lumurkan dengan garam dan kunyit
2.  Goreng ikan dengan garing dan letakkan dalam pinggan

Cara Menyediakan Kerabu

1.  Tumbuk udang kering, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat
2.  Hiris mangga dan bunga kantan nipis-nipis.  Gaulkan keduanya.  Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan gaulkan hingga rata.
3.  Masukkan pes tomyam, garam, gula, air perahan limau nipis dan lada hitam.  Perasakan dengan garam dan gula dan gaul bahan tadi dengan bunga kantan dan mangga
4.  Taburkan kerabu tadi di atas ikan siakap goreng.

Comments

Popular Post