Sardin Kari
Bahan A
Bawang putih - 1 ulas
*Bawang besar - 1/2 biji
*Halia - 1 inci
Bunga cengkih - 2
Bunga lawang - 1
Kulit kayu manis - 1
Buah pelaga - 1
(Bahan bertanda * dihiris)
Bahan B
Serbuk kari ayam
Santan
Ikan sardin tin
Cili besar - 1 dipatahkan tiga
Tomato
Bendi
Sos tomato
Sos tiram
Garam
Gula
Serbuk kari ayam
Santan
Ikan sardin tin
Cili besar - 1 dipatahkan tiga
Tomato
Bendi
Sos tomato
Sos tiram
Garam
Gula
Cara Memasak
- Tumis bahan A sampai wangi
- Masukkan serbuk kari ayam yang dibancuh dengan air dan digaul dengan tangan
- Tumis serbuk kari ayam tersebut hingga pecah minyak
- Masukkan bahan B (selain serbuk kari, garam & gula)
- Tambahkan air setengah tin dari setiap sardin yang digunakan.
- Apabila sudah hampir masak perasakan dengan garam dan gula
- Tutup api apabila gulai telah mendidih dan rasa telah sebati
Comments
Post a Comment