Sardin Kari




Bahan A

Bawang putih - 1 ulas
*Bawang besar - 1/2 biji
*Halia - 1 inci
Bunga cengkih - 2
Bunga lawang - 1
Kulit kayu manis - 1
Buah pelaga - 1
(Bahan bertanda * dihiris)

Bahan B
Serbuk kari ayam
Santan
Ikan sardin tin
Cili besar - 1 dipatahkan tiga
Tomato
Bendi
Sos tomato
Sos tiram
Garam
Gula

Cara Memasak

  1. Tumis bahan A sampai wangi
  2. Masukkan serbuk kari ayam yang dibancuh dengan air dan digaul dengan tangan
  3. Tumis serbuk kari ayam tersebut hingga pecah minyak
  4. Masukkan bahan B (selain serbuk kari, garam & gula)
  5. Tambahkan air setengah tin dari setiap sardin yang digunakan.
  6. Apabila sudah hampir masak perasakan dengan garam dan gula
  7. Tutup api apabila gulai telah mendidih dan rasa telah sebati

Comments

Popular Post