Laksa Kelantan
Bahan A (Kuah)
1 kg ikan -
rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg
santan pekat
Air – 2 cawan
2 ulas
bawang putih
10 ulas
bawang merah
1 inci halia
2 btg serai
- ketuk
1 sk serbuk
lada hitam
3 keping
asam keping
Gula
Garam
(* Dikisar)
Bahan B (Ulam)
- Dihiris tipis
Kacang
panjang
Daun kesum
Timun batang
Bawang besar
Bunga kantan
Kubis
Bahan C (Sambal
Cili) - Dikisar:
Cili padi
Cuka
Garam
Gula
Bahan D (Lain-lain)
Laksa –
direbus sehingga masak. Toskan dan siram
dengan air supaya laksa tak melekat dan kembang
Belacan
Garam
Cara Memasak
Kuah:
Masukkan
semua bahan A tadi dan masak sehingga mendidih. Biar sedikit pekat.
Cara
Menghidang:
Masukkan
laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah ke
atasnya bersama ulam, belacan.
Comments
Post a Comment