Laksa Kelantan

Bahan A (Kuah)

1 kg ikan - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
Air – 2 cawan
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 btg serai - ketuk
1 sk serbuk lada hitam
3 keping asam keping
Gula
Garam
(* Dikisar)

Bahan B (Ulam) - Dihiris tipis

Kacang panjang
Daun kesum
Timun batang
Bawang besar
Bunga kantan
Kubis

Bahan C (Sambal Cili) - Dikisar:

Cili padi
Cuka
Garam
Gula

Bahan D (Lain-lain)

Laksa – direbus sehingga masak.  Toskan dan siram dengan air supaya laksa tak melekat dan kembang
Belacan
Garam


Cara Memasak Kuah:
Masukkan semua bahan A tadi dan masak sehingga mendidih. Biar sedikit pekat.

Cara Menghidang:

Masukkan laksa ke dalam mangkuk.  Tuangkan kuah ke atasnya bersama ulam, belacan. 

Comments

Popular Post