Asam Pedas Ikan Tongkol (Asam Padeh Ikan Tongkol Padang ~ Indonesian Style)

Hampir 11 bulan meninggalkan bumi Indonesia stlh tamat tempoh brtugas di sana, akhir2 ni rindu pd masakan di sana makin menebal. So sakan mencari bahan alhamdulillah trtunai hajat nak makan asam padeh arini...Menu2 lain menyusul kemudian.

Asam padeh ni kuahnya agak pekat, bukan cair spt asam pedas kite. Selain tu menu ni mggunakan bahan yg Org Indonesia slalu gunakan dlm masakan iaitu Daun Salam @ Bay Leaves (biasa dimasukkan dlm spageti & dijual dlm botol2 kecil di pasaraya).
============================================
ASAM PADEH IKAN TONGKOL PADANG
(Asam Pedas Ikan Tongkol Padang ~ Indonesian Style)
============================================
~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN-BAHAN
~~~~~~~~~~~~~~~
Ikan Tongkol
3 sdm Air Limau Nipis
Minyak untuk menumis
Air  secukupnya
Asam jawa (kalo xde blh ganti dgn belimbing buluh)
2 inci Lengkuas - ketuk
3 helai Daun Salam (Bay Leaves)
3 helai Daun Limau Purut
2 batang Serai - ketuk
2 biji buah pelaga
1 helai Daun Kunyit - hiris
~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN KISAR HALUS
~~~~~~~~~~~~~~~
Cili besar / cili kering kisar
8 biji Bawang Merah
5 biji Bawang Putih
2 inci halia
2 biji buah keras
Garam secukupnya
~~~~~~~~~~~~~~~
CARA MASAK
~~~~~~~~~~~~~~~
Bersihkan ikan, buang insangnya, perapkan dgn air limau nipis.
Tumis semua bahan dengan sedikit minyak sampai harum, tambahkan air, masak hingga mendidih dan kuah sedikit pekat
Masukkan ikan dan kecilkan api, masak hingga ikan matang dan airnya susut

Comments

Popular Post