Daging Dendeng Perak
Bahan A : Rebusan daging(Kisar halus) Jintan manis
Jintan putih
Bahan B : Tumis (Kisar halus)
Bwg putih 10 ulas
Bwg bsr 4 biji
Halia - 3 inci
Serbuk cili kering - 2sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bahan C (Lain-lain)
Kicap manis
Garam
Gula
Asam jawa
Daun limau purut - 3 helai
Cara Penyediaan
1. Potong daging besar2. Rebus dgn bahan A. Slps masak hiris daging besar2. Toskan daging.
2. Tumbuk daging dgn lesung spy sedikit lembut.
3. Perapkan dengan kicap manis semalaman @ minimum 1 jam. Lagi lama lagi bagus.
4. Tumis Bahan B hingga pecah minyak. Masukkan garam & gula. Masukkan daging yang diperap dengan kicap.
5. Masak hingga daging lembut.
Comments
Post a Comment