Ketam Panggang Dalam Garam Ala China Utara
(Masakan Cina Utara @ ala Hong Kong)
BAHAN A
Garam Kasar
Bunga Lawang
Bay Leaves
Kulit Kayu Manis
Daun Bawang
Lada Hijau
BAHAN B
Halia
Daun bawang
CARA PENYEDIAAN
1. Masukkan Bahan A dalam kuali & tumis dengan api sederhana sehingga panas & wangi
2. Keluarkan separuh garam & ketepikan
3. Masukkan halia & daun bawang. Kemudian letakkan ketam seekor demi seekor di atas garam tadi
4. Taburkan separuh garam yang diketepikan tadi di atas ketam sehingga menutupi ketam
5. Kemudian tutup kuali dengan penutup dan biarkan masak dengan api sederhana lebih kurang 20 minit
6. Keluarkan ketam & boleh diketuk kulitnya untuk memudahkan proses untuk mengopek ketam
Garam Kasar
Bunga Lawang
Bay Leaves
Kulit Kayu Manis
Daun Bawang
Lada Hijau
BAHAN B
Halia
Daun bawang
CARA PENYEDIAAN
1. Masukkan Bahan A dalam kuali & tumis dengan api sederhana sehingga panas & wangi
2. Keluarkan separuh garam & ketepikan
3. Masukkan halia & daun bawang. Kemudian letakkan ketam seekor demi seekor di atas garam tadi
4. Taburkan separuh garam yang diketepikan tadi di atas ketam sehingga menutupi ketam
5. Kemudian tutup kuali dengan penutup dan biarkan masak dengan api sederhana lebih kurang 20 minit
6. Keluarkan ketam & boleh diketuk kulitnya untuk memudahkan proses untuk mengopek ketam
Kredit resepi : Uncle Joshua Loh Tiktok
Comments
Post a Comment