Roti Goreng Inspirasi Risoles Sedap Yakmat!


π΄π‘˜β„Žπ‘–π‘Ÿ-π‘Žπ‘˜β„Žπ‘–π‘Ÿ 𝑖𝑛𝑖 π‘Ÿπ‘–π‘›π‘‘π‘’ π‘˜π‘’π‘π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘π‘’π‘šπ‘– πΌπ‘›π‘‘π‘œπ‘›π‘’π‘ π‘–π‘Ž, π‘‘π‘’π‘šπ‘π‘Žπ‘‘ 𝑑𝑖 π‘šπ‘Žπ‘›π‘Ž π‘ π‘Žπ‘¦π‘Ž π‘π‘’π‘Ÿπ‘›π‘Žβ„Ž π‘π‘’π‘Ÿπ‘‘π‘’π‘”π‘Žπ‘  & π‘‘π‘–π‘›π‘”π‘”π‘Žπ‘™ π‘ π‘’π‘™π‘Žπ‘šπ‘Ž 3 π‘‘π‘Žβ„Žπ‘’π‘› π‘˜π‘–π‘Žπ‘› π‘π‘’π‘Ÿπ‘‘π‘Žπ‘šπ‘’.

𝑅𝑖𝑛𝑑𝑒 π‘˜π‘’π‘–π‘›π‘‘π‘Žβ„Žπ‘Žπ‘› π‘π‘’π‘šπ‘– πΌπ‘›π‘‘π‘œπ‘›π‘’π‘ π‘–π‘Ž, π‘Ÿπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘›-π‘Ÿπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘› 𝑑𝑖 π‘ π‘Žπ‘›π‘Ž π‘¦π‘Žπ‘›π‘” π‘π‘Žπ‘–π‘˜ & π‘šπ‘’π‘ π‘Ÿπ‘Ž, π‘‘π‘Žπ‘› π‘π‘Žπ‘™π‘–π‘›π‘” π‘‘π‘–π‘–π‘›π‘”π‘Žπ‘‘π‘– π‘˜π‘’π‘’π‘›π‘Žπ‘˜π‘Žπ‘› π‘šπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘›π‘Žπ‘›π‘›π‘¦π‘Ž.

π΄π‘›π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘Ž π‘šπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘›π‘Žπ‘› π‘¦π‘Žπ‘›π‘” π‘šπ‘’π‘›π‘—π‘Žπ‘‘π‘– 𝑖𝑑𝑒𝑛𝑑𝑖𝑑𝑖 πΌπ‘›π‘‘π‘œπ‘›π‘’π‘ π‘–π‘Ž π‘Žπ‘‘π‘Žπ‘™π‘Žβ„Ž π‘Ÿπ‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘ . π‘ƒπ‘’π‘Žπ‘  π‘ π‘Žπ‘¦π‘Ž π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘– 𝑑𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑖 π‘‘π‘–π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘‘π‘’π‘šπ‘π‘Žπ‘‘ π‘¦π‘Žπ‘›π‘” π‘šπ‘’π‘›π‘—π‘’π‘Žπ‘™ π‘Ÿπ‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘ . π‘†π‘œ π‘˜π‘Žπ‘™π‘Žπ‘’ π‘›π‘Žπ‘˜ π‘šπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘›, π‘‘π‘’π‘Ÿπ‘π‘Žπ‘˜π‘ π‘Žπ‘™π‘Žβ„Ž π‘π‘’π‘Žπ‘‘ π‘ π‘’π‘›π‘‘π‘–π‘Ÿπ‘–.

𝑆𝑖𝑛𝑐𝑒 π‘šπ‘Žπ‘ π‘Ž π‘ π‘Žπ‘¦π‘Ž π‘ π‘’π‘‘π‘–π‘˜π‘–π‘‘ π‘‘π‘’π‘Ÿβ„Žπ‘Žπ‘‘ π‘’π‘›π‘‘π‘’π‘˜ π‘π‘Ÿπ‘’π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘’ π‘˜π‘’π‘™π‘–π‘‘ π‘Ÿπ‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘ , π‘ π‘Žπ‘¦π‘Ž π‘‘π‘’π‘˜π‘Žπ‘Ÿπ‘˜π‘Žπ‘› π‘˜π‘’π‘™π‘–π‘‘ π‘Ÿπ‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘  π‘‘π‘’π‘›π‘”π‘Žπ‘› π‘Ÿπ‘œπ‘‘π‘– π‘π‘’π‘‘π‘–β„Ž.

πΎπ‘’π‘π‘’π‘‘π‘’π‘™π‘Žπ‘› π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘Ÿπ‘œπ‘‘π‘– π‘π‘’π‘‘π‘–β„Ž π‘¦π‘Žπ‘›π‘” π‘π‘’π‘™π‘’π‘š π‘‘π‘–β„Žπ‘Žπ‘π‘–π‘ π‘˜π‘Žπ‘› 𝑑𝑖 π‘Ÿπ‘’π‘šπ‘Žβ„Ž, π‘ π‘œ π‘‘π‘Žπ‘˜ π‘›π‘Žπ‘˜ π‘šπ‘’π‘šπ‘π‘Žπ‘§π‘–π‘Ÿ π‘ π‘Žπ‘¦π‘Ž π‘œπ‘™π‘Žβ„Žπ‘˜π‘Žπ‘› π‘Ÿπ‘œπ‘‘π‘– 𝑖𝑛𝑖 π‘šπ‘’π‘›π‘—π‘Žπ‘‘π‘– π‘…π‘œπ‘‘π‘– πΊπ‘œπ‘Ÿπ‘’π‘›π‘” πΌπ‘›π‘ π‘π‘–π‘Ÿπ‘Žπ‘ π‘– π‘…π‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘ .

πΌπ‘›π‘‘π‘–π‘›π‘¦π‘Ž π‘–π‘›π‘ π‘π‘–π‘Ÿπ‘Žπ‘ π‘– π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘– π‘Ÿπ‘–π‘ π‘œπ‘™π‘’π‘ . π‘ˆπ‘›π‘‘π‘’π‘˜ π‘šπ‘’π‘›π‘¦π‘’π‘‘π‘–π‘Žπ‘˜π‘Žπ‘›π‘›π‘¦π‘Ž π‘‘π‘–π‘‘π‘Žπ‘˜ π‘‘π‘’π‘Ÿπ‘™π‘Žπ‘™π‘’ π‘ π‘’π‘˜π‘Žπ‘Ÿ. π‘…π‘Žπ‘ π‘Žπ‘›π‘¦π‘Ž π‘ π‘Žπ‘›π‘”π‘Žπ‘‘ π‘’π‘›π‘Žπ‘˜ & π‘ π‘’π‘ π‘’π‘Žπ‘– π‘‘π‘–π‘šπ‘Žπ‘˜π‘Žπ‘› π‘’π‘›π‘‘π‘’π‘˜ π‘˜π‘’π‘‘π‘Žπ‘π‘Žπ‘› π‘π‘’π‘‘π‘Žπ‘›π‘”. π‘†π‘’π‘™π‘Žπ‘šπ‘Žπ‘‘ π‘šπ‘’π‘›π‘π‘’π‘π‘Ž!

KULIT

Roti - dibuang bahagian tepi kemudian dileperkan dengan pencanai doh
Serbuk roti
Telur

INTI
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas
Carrot - mayang
Kentang - rebus dlu & dadu kemudian toskan
Daun bawang - dihiris
Lada sulah
Garam
Cukup Rasa
Susu segar / susu tepung - dibancuh dgn sedikit air (sekadar untuk mencairkan)
Tepung Jagung - 4sb
Telur rebus - Direbus & dibelah empat (optional)

CARA PENYEDIAAN

INTI
1.  Rebus kentang sehingga setengah empuk
2. Tumiskan bawang putih & bawang merah hingga garing
2. Masukkan carrot. Perasakan dengan lada sulah, garam, gula & Cukup Rasa
3.  Masukkan kentang yang telah direbus. Balik-balikkan.
4.  Masukkan daun bawang, susu & tepung jagung yang telah dibancuh sedikit air. Balikkan.
5.  Tutup api

KULIT
1.  Leperkan roti putih dengan pencanai doh.
2.  Masukkan inti ke atas separuh dari bahagian roti. Jika suka letakkan telur rebus
3.  Beruskan telur di pinggir roti.
4. Lipat roti menjadi segitiga. Katupkan permukaan tepi roti & penyekkan sedikit supaya dua belah roti melekat antara satu sama lain
5.  Kemudian ambil garfu & tekapkan ke pinggir roti supaya roti makin kuat melekat
6.  Berhati² melekatkan roti kerana takut terburai intinya
7.  Celupkan roti ke dalam telur. Kemudian salutkan dengan serbuk roti.
8.  Balik-balikkan roti.

CARA MENGGORENG
1.  Panaskan minyak yang banyak
2.  Apabila minyak telah panas, kecilkan api.
3.  Masukkan roti yang telah sedia digoreng
4.  Goreng dengan api kecil. Apabila sebelah telah nampak masak, balikkan roti.
5.  Apabila warna serbuk roti telah bertukar keperangan, angkat roti. Toskan
6.  Hidangkan panas².  Jika suka boleh gunting dua roti goreng.
7.  Sedap dimakan panas².  Insyaallah sedap!

Comments

Popular Post