Ketam Goreng Tepung
Bahan-bahan
1. Bancuh tepung gandum, tepung beras, telur, pewarna merah, perasa & kapur makan. Gaul sebati
2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul adunan supaya sebati, tidak terlalu pekat atau cair
3. Gaulkan ketam dengan adunan tadi dan goreng hingga kekuningan dalam minyak yang panas
4. Balik-balikkan ketam supaya masak rata.
Ketam - dibelah & dibersihkan
Tepung beras - 2 sudu makan
Tepung gandum - 1 sudu makan
Kapur makan - 1 sudu the
Telur - 1 biji
Pewarna merah
Perasa
Garam
Minyak
Air
Tepung beras - 2 sudu makan
Tepung gandum - 1 sudu makan
Kapur makan - 1 sudu the
Telur - 1 biji
Pewarna merah
Perasa
Garam
Minyak
Air
Cara Memasak
2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul adunan supaya sebati, tidak terlalu pekat atau cair
3. Gaulkan ketam dengan adunan tadi dan goreng hingga kekuningan dalam minyak yang panas
4. Balik-balikkan ketam supaya masak rata.
Comments
Post a Comment