Nasi Lemak
Bahan A (Nasi)
Beras
Bawang besar goreng
Minyak bawang besar goreng - 1sk
Bawang merah - dihiris
Halia - diketuk
Daun pandan - disimpul
Serai - dititik
Santan pekat
Gula melaka - 1 keping
Garam - 1 sudu kecil
Serbuk perasa - secukup rasa
Air
Bahan B (Sambal Tumis Ikan Bilis)
Ikan bilis - digoreng separuh masak dgn minyak & ditoskan
Bawang putih - 1 ulas
Bawang besar - 1 labu
Daun pandan - disimpul
Jus asam jawa (saya biasa guna Asam Jawa Extra je)
Cili kering - sy biasa guna serbuk cili kering
*Tomato - 1 biji (dikisar halus)
Gula melaka
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
Bahan C (Sambal Tumis Sotong)
Sotong kembang - dibersihkan dan dihiris
Bawang putih - 1 ulas
Bawang besar - 1 labu
Daun pandan - disimpul
Belacan - 3 inci (lagi banyak, lagi sedap. Ikut kesukaan masing-masing)
Jus asam jawa (saya biasa guna Asam Jawa Extra je)
Cili kering - dihiris dan direbus terlebih dahulu, kemudian dikisar
Gula
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
Bahan D (Bahan Hiasan)
Telur - direbus dan dikerat dua
Timun - dikupas kulit dan dihiris
Kacang tanah - digoreng dengan minyak dan ditoskan. Digaulkan dengan sedikit garam
Cara Memasak Nasi
- Bersihkan beras terlebih dahulu. Masukkan keseluruhan Bahan A dan kacau sebati. Masukkan air sepertimana memasak nasi.
- Masukkan semua bahan-bahan lain & kacau sebelum masak. Sila kacau di permukaan bawah periuk untuk elakkan nasi hangit memandangkan terdapat kandungan minyak dalam bawang goreng.
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
- Masukkan serbuk cili kering beserta daun pandan. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula melaka, serbuk perasa, jus asam jawa & tomato. Masak sedikit lama.
- Apabila telah pekat masukkan ikan bilis sedikit air supaya sambal tumis tidak terlalu pekat.
- Tutup api apabila telah masak
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
- Masukkan cili kering yang telah dikisar beserta daun pandan, belacan, garam, gula, serbuk perasa. Tumis sehingga naik minyak
- Masukkan sotong kembang
- Masukkan jus asam jawa
- Apabila telah pekat, masukkan sedikit air supaya sambal tumis tidak terlalu pekat.
- Tutup api apabila telah masak
- Hidangkan bersama-sama bahan hiasan yang lain
Comments
Post a Comment