Rendang Kerang
Bahan A
Serbuk cili kering - 2sb (dibancuh dengan air)
Bwg putih - 3 ulas*
Bwg merah - 7 ulas*
Halia - sebesar 2 ibu jari*
Lengkuas - sebesar 2 ibu jari*
Serai - diketuk
(*Kisar halus)
Bahan B
Isi kerang - 1 ekor (dipotong)
Santan - 2 kotak kecil
Kerisek
Serbuk kunyit - 1sk
Air asam jawa - secukup rasa
Gula melaka @ gula - 2 keping
Garam - secukup rasa
Daun limau purut - dihiris halus
Daun kunyit - dihiris halus
CARA MEMASAK
1. Tumis bahan A hingga cili kering pecah minyak.
2. Masukkan gula melaka, garam, asam jawa. Perasakan
3. Masukkan air asam jawa, serbuk kunyitkerisek, santan & daun kunyit.
4. Kacau sehingga pecah minyak & pekat
5. Masukkan kerang & gaul sehingga masak. Jangan masak terlalu lama kerana kerang cepat masak.
6. Sedia dihidangkan
Dari Dapur Wana
1 cawan minyak masak
Comments
Post a Comment