Shepherd Pie
Bahan A(Kentang Lenyek)
Kentang - 4 biji (dikupas kulit & dibelah 4)
Serbuk lada sulah - 1sk
Susu segar - 2-4 sb (selaraskan dengan kepekatan kentang)
Bahan B (Inti)
Butter - 2sb
Daging / daging ayam - kisar halus
Bawang besar - sebiji (didadu)
Bawang putih - 3 ulas didadu
Tomato - 2 biji (didadu)
Cendawan butang - dihiris
Daun sup / daun bawang
Tomato puree - 1 tin (jika tiada boleh gunakan sos tomato)
Serbuk oregano / mixed herbs - 1sk
Serbuk lada hitam - sedikit
Serbuk lada sulah - sedikit
Garam
Gula
KENTANG LENYEK
1. Rebus kentang tadi sehingga masak. Kemudian toskan air & segera lenyekkan kentang sehingga hancur.
(Jika lenyekkan setelah kentang tak panas hasilnya kurang lembut)
2. Sedikit demi sedikit masukkan susu segar. Jangan masukkan terlalu banyak susu segar terus dikhuatiri kentang menjadi terlalu lembik.
3. Masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam & garam
INTI
1. Panaskan kuali & masukkan butter. Masukkan bawang putih & bawang besar & tumis hingga kekuningan.
2. Masukkan daging cincang. Goreng separuh masak.
3. Masukkan tomato, cendawan, oregano @mixed herbs, lada hitam & tomato puri. Perasakan dengan garam & gula
4. Masukkan daun sup @ daun bawang. Tutup api
FINAL STEP
1. Masukkan loyang ke dalam microwave & panaskan dalam microwave.
2. Kemudian alaskan dengan kertas pembakar kek (jika ada). Jika tiada boleh masukkan terus ke dalam loyang
3. Masukkan inti tadi ke dalam loyang. Ratakan.
4. Kemudian masukkan kentang. Ratakan kentang. Buat garis-garis di atas kentang supaya nampak lebih cantik setelah dibakar.
5. Bakar lebih kurang 30 minit sehingga kentang kelihatan sedikit kembang & naik. Warna kentang kelihatan sedikit keperangan.
6. Sedap dimakan panas-panas.
Comments
Post a Comment