Steamboat Ala Johny's


Bahan-bahan Sos (Kisar) 

Sos tiram / sos ikan
Cili merah - 4 biji
Belacan serbuk  - 1sb
Bawang putih  - 4 ulas
Cuka  - 3sb
Gula 
Minyak bijan 

Daun ketumbar 
Bijan (digoreng tanpa minyak)
(*Kadang-kadang bile malas saya juz masukkan Sos Thai Kimball sebagai sos..sedap juga rasanya)

Bahan-bahan sup 

Kiub tomyam 
Air 

Bahan Lauk 

Cendawan butang 
Kailan siam 
Kubis cina
Cendawan telinga kera
Cendawan 
shitake@butang

Cendawan tiram
Cendawan enoki (cendawan jarum emas)
Udang 
Filet ketam 
Sosej 
Isi ayam (dikisar halus dan dibentuk seperti bebola)
Sotong kembang
Bihun (dicelur dengan air panas)
Lain-lain




Cara Memasak Sup

1. Masukkan air ke dalam periuk steamboat.  Masukkan stok tomyam dan biarkan mendidih
2. Celurkan semua lauk dan sayur.

Cara Memasak Sos
1. Kisar semua bahan sos dan masak.
2. Setelah sos masak dan sedia untuk dihidangkan, masukkan daun ketumbar dan bijan yang telah digoreng tanpa minyak
3. Boleh dihidangkan terus dengan mencampurkan sos dengan sup.  Makan bersama bihun jika suka

Cara Hidangan
Sedap dimakan panas-panas
Sent from my BlackBerry®

Comments

Popular Post