Sambal Belacan Ala Thai
Bahan A (Dikisar)
Bawang merah - 5 biji (di bakar)
Bawang putih - 3 biji (di bakar)
Belacan - 4 inci (di bakar)
Cili padi - 3 batang (di bakar)
Cili besar - 2 batang (di bakar) / Saya gunakan cili besar untuk kurangkan pedas sambal tapi masih ada rasa cili memandangkan anak² nak makan
Daun ketumbar - 1 pohon (dibersihkan & dibuang akar)
Tomato - sebiji (dibelah) *Optional
Bawang merah - 5 biji (di bakar)
Bawang putih - 3 biji (di bakar)
Belacan - 4 inci (di bakar)
Cili padi - 3 batang (di bakar)
Cili besar - 2 batang (di bakar) / Saya gunakan cili besar untuk kurangkan pedas sambal tapi masih ada rasa cili memandangkan anak² nak makan
Daun ketumbar - 1 pohon (dibersihkan & dibuang akar)
Tomato - sebiji (dibelah) *Optional
Bahan B
Perahan limau nipis - 2sb
Sos ikan - 1sb
Garam - 1sk
Gula kabung / gula - 2sb
Air biasa - ½ cawan
(Kalau suka sambal belacan pekat tak perlu tambah air)
Perahan limau nipis - 2sb
Sos ikan - 1sb
Garam - 1sk
Gula kabung / gula - 2sb
Air biasa - ½ cawan
(Kalau suka sambal belacan pekat tak perlu tambah air)
Cara menyediakan
Kisar semua Bahan A. Setelah halus tambahkan Bahan B.
Perasakan masam, manis, pedas, masin.
Sambal akan nampak sedikit gelap warnanya kerana banyak bahan dibakar. Bahan yang dibakar akan menambah rasa sensasi sambal belacan.
Sedap dimakan dengan ikan bakar, sebagai pencicah ulam-ulaman malah boleh dijadikan asas masakan seperti Nasi Goreng Belacan.
Sambal akan nampak sedikit gelap warnanya kerana banyak bahan dibakar. Bahan yang dibakar akan menambah rasa sensasi sambal belacan.
Sedap dimakan dengan ikan bakar, sebagai pencicah ulam-ulaman malah boleh dijadikan asas masakan seperti Nasi Goreng Belacan.
Comments
Post a Comment