Sambal Tumis Udang Petai
Bahan A
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Bawang besar - 1 labu (dihiris)
Cili kering - 2sb (saya gunakan serbuk cili kering dibancuh dengan air)
Bahan B
Udang - dibersihkan
Asam keping - 2 keping
Petai - diambil isinya sahaja
Belacan - 1 inci (optional / saya tak letak)
Kicap manis - 1sb (optional)
Air - 1 cawan
Gula
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
Cara Memasak
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
- Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula, serbuk perasa, asam keping, kicap. Masak sedikit lama.
- Apabila telah pekat masukkan sedikit air supaya sambal tumis tidak terlalu pekat. Masukkan petai.
- Setelah itu masukkan udang. Balik-balikkan udang sehingga masak.
- Tutup api apabila telah masak
Comments
Post a Comment