Itik Bakar Dengan Sos Buah Plum


BAHAN A (BAHAN PERAPAN ITIK)

1 cawan jem plum
Serbuk ketumbar
Halia kisar
Garam

BAHAN B (SOS)
Madu - 2sb
Bunga lawang - 1
Halia - 1sb (kisar)
Buah plum - dipotong & diambil jusnya

CARA PENYEDIAAN

SOS (UNTUK DISAPU PADA ITIK UNTUK DIBAKAR)
1. Gaul sebati Bahan A & rebus lebih kurang 15 minit.
2. Sentiasa kacau bahan supaya sebati.

BAKAR ITIK
1. Panaskan oven & bakar itik sehingga hampir masak
2. 30m sebelum itik masak, keluarkan itik. Sapu bahan perapan ke kulit itik. Bakar kembali selama 10 minit.
3. Keluarkan lagi itik dari oven dan sekali lagi sapu bahan perapan tadi. Bakar selama 15 minit lagi. Kalau itik menjadi terlalu perang, tutup itik dengan aluminium foil
4. Keluarkan itik dari oven.

Comments

Popular Post