Asam Pedas Daging



Bahan A
Bawang Putih – 4 ulas(dikisar)
Bawang Besar – 2 ulas(dikisar)
Halia - 1 inci (dikisar)
Kunyit hidup - 1 inci (dikisar)
Cili kering - 2 sb(dikisar)
Serai – 2 Batang(diketuk)
Daun Kesum – 4 helai ( hiris )

Bahan B
Daging - dihiris
Asam jawa - secukupnya
Belacan - 1 inci(dikisar)
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Tomato - 2 biji (belah)

Cara Penyediaan



1. Tumis Bahan A hingga pecah minyak. Masukkan air & didihkan.
2.  Masukkan serai, daging, daun kesum & bahan B yang lain. Perasakan masam & masin. Didihkan.
3. Siap dihidang.

Comments

Popular Post