Ikan Sardin Tomyam


Bahan A (Tumis)
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Bawang besar - 1 ulas (dihiris)
Cili kering kisar - 1sb (dibancuh dengan sedikit air)

Bahan B
Ikan sardin
Serai - 1 batang (diketuk)
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk (optional)
Tomato - dibelah
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Air asam jawa - secukupnya

CARA PENYEDIAAN
1. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, ikan sardin dalam tin,serai, akar daun ketumbar, garam & gula. Perasakan masam, masin, manis.
3. Masukkan tomato & bawang besar. Didihkan.
4. Apabila telah masak, sedia dihidangkan.

Comments

Popular Post