Lontong Yang Menyelerakan

Bahan A
(Rendam)

Fucuk - 2 keping(rendam dan potong kecil - Tak letak)
soo hoon - 1 ikat(rendam dan potong kecil - tak letak)
udang hidup - 1 cawan

Bahan B
(Potong & goreng)
Tempe - 1 keping (potong dadu besar dan goreng - tak letak)
Tauhu - 2 keping (potong kecil dan goreng)

Bahan C
( Kisar semua kecuali serai kemudian rebus dahulu dengan air sblm santan dimasukkan)

Serai - 2 batang (ketuk)
8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar udang kering - rendam dan tos

Bahan D (Sayur)
Kubis - 1/4 biji
sengkuang - 1/4 biji (potong panjang - tak letak)
Karot - 1 batang potong panjang
Kacang panjang - 6 batang (tak letak)
Terung panjang - 2 biji (tak letak)
Cili merah - 2 batang(hiris)

Bahan C (Lain-Lain)
Udang hidup - 1 cawan
Santan kotak - 2
Garam secukup rasa
Gula
Serbuk kunyit

Cara cara:

1.  Rebus bahan kisar dan serai bersama air sehingga mendidih & masak sepenuhnya. Setelah mendidih tambah sedikit air & biarkan sekali lagi mendidih

2. Masukkan sayur yang keras sehingga sayur lembut.

3. Masukkan sayur yang lembut serta suhun & fucuk.

4.  Masukkan santan dan kacau rata supaya tidak berketul. Perasakan garam gula & perasa.

5. Masukkan pula udang, tauhu & tempe. Biarkan mendidih.

6. Siap dihidangkan.

Kredit Resepi Asal : Azie Kitchen

Comments

Popular Post