Miso Ramen Confirm Jadi


BAHAN A (Tumiskan)
Bawang putih - 2 ulas
Halia - ½ inci
Daun bawang (bahagian putih)
Minyak bijan - 2sb
Bijan - 1sb (tumbuk)

BAHAN B
Air  - 3/4 cawan
Pes Miso - 2sb
Kicap soya cair - 2sb
Dashi - 1/2 cawan
Doubanjiang (saya gantikan dengan taucu & chilli flakes) - 2sb
Serbuk lada putih
Garam
Cuka epal - sy gantikan dgn cuka 1 sb
Air soya (unsweetened) - 1 cawankalau takde guna yang low sugar

HIDANG BERSAMA
Cendawan telinga monyet - dicelur
Telur ramen
Daun bawang
Mushroom shitake - celur
Wakame - celur
Nori (Seaweed)

CARA MEMASAK:
Celur kombu & shiitake dlm air panas lbh kurang 30 minit. Sblm mendidih keluarkan kombu dr air. Ketepikan.

Tumbuk bijan. Hiris bawang putih & halia.

Panaskan kuali. Masukkan minyak bijan. Bawang putih, halia & bhgn daun bawang berwarna putih

Masukkan Doubanjiang (Spicy chilli bean sauce / broad bean paste - sy gantikan dgn taucu) dan miso dlm periuk. Sentiasa kacau spy tak hangus.

Masukkan cuka epal & gunakan sudip kayu utk kacau. Letakkan bijan yang ditumbuk & kicap cair.

Perlahan2 tuangkan air soya & kacau berterusan. Kemudian masukkan shitake & dashi. Masukkan serbuk lada putih & garam utk perasakan. Tutup api.

Hidangkan bersama
- Telur ramen
- Cendawan shiitake
- Daun bawang
- Sy taburkan skit chilli flakes

Comments

Popular Post