Rendang Daging Lebaran Sangat Sedap

Bahan A (Disangai & dikisar)
Jintan manis - 1sk
Jintan putih - 1sk
Ketumbar - 1sb

Bahan B
Minyak masak
Serbuk cili kering - 4sb (dibancuh dengan air)
Bwg putih - 5 ulas*
Bwg besar - 2 biji *
Halia - 3 inci*
Lengkuas - 2 inci*
Serai - 4 batang (dihiris)
Kunyit - 2 inci
(*Kisar halus)

Bahan C
Daging lembu - 1 kg (dipotong sedikit besar)
Santan - 1 kotak kecil
Kerisek - 3sb
Serbuk kunyit - 1sk
Air asam jawa - secukup rasa
Gula melaka @ gula - 2 keping
Garam - secukup rasa
Daun limau purut - dihiris halus
Daun kunyit - dihiris halus

CARA MEMASAK
1. Sangai Bahan A. Kemudian kisar halus. Ketepikan.
2. Tumis bahan A hingga cili kering pecah minyak.
2. Masukkan gula melaka, garam, asam jawa & Bahan A. Perasakan
3. Masukkan ayam & gaul sehingga kecut
4. Masukkan air asam jawa, kerisek, santan & daun kunyit & daun limau purut
5. Kacau sehingga pecah minyak & pekat
6. Sedia dihidangkan

Dari Dapur Wana
Resepi asal : Che Nom

Comments

Popular Post