Char Kuey Teow


Bahan Pes

Udang
Bawang putih - ketuk
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tiram
Otak Udang
Serbuk ikan bilis / udang
Garam
Gula

Bahan Kueh Teow

Cili kering / cili boh
Kueh teow
Daun kucai - dihiris
Tauge
Telur
Kerang (jika suka)

Cara Memasak
1.  Rebus udang separuh masak.  Toskan dan simpan air rebusan tadi.
2.  Masukkan air rebusan udang ke dalam kuali diikuti dengan bahan-bahan pes yang lain (kecuali udang)
3.  Biarkan ia mendidih dan menjadi sedikit pekat.  Matikan api.
4.  Dalam kuali yang lain,masukkan minyak masak.  Tumis cili kering hingga naik minyak.
5.  Masukkan udang tadi diikuti 2@3 sudu pes tadi.  Masukkan sedikit air untuk kuah yang lebih banyak
6.  Apabila mendidih,masukkan kueh teow,dan bahan-bahan lain.
7.  Masak 3@4 minit dengan api besar
8.  Sedap dimakan panas-panas

Comments

Popular Post