Laksa Johor

Laksa Johor siap utk dimakan.Hari ni stress level sy sgt tinggi.So sy kena msk&mkn.Kebetulan dh lama tingin nk buat laksa ni tp daun kesum xde.alhamdulillah Nurulz Khamin bg daun kesum import mari td,ade le rezeki nak buat.masak ape yg ade je dgn bahan yg trhad..

RESEPI LAKSA JOHOR

Laksa Johor
Bahan A
Spageti - dicelur bersama 1 sk minyak masak
Bawang besar
Lobak Masin
Taugeh
Kacang panjang
Bahan B (Kuah)
Ikan kembung - direbus & dikisar isinya
Bawang putih - dikisar
Bawang merah - dikisar
Serai - dikisar
Halia - dikisar
Lengkuas - dikisar
Serbuk kari ikan
Kerisik
Santan
Garam
Gula
Cara Memasak
1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
2.  Masukkan serbuk kari ikan yang dibancuh dengan air dan tumis sehingga pecah minyak
3.  Masukkan santan,isi ikan dan kerisek.  Kacau sehingga mendidih.
4.  Masukkan garam dan gula secukup rasa dan biarkan dalam 30 minit
5.  Angkat dan hidangkan bersama spageti dan bahan hiasan lain

Comments

Popular Post