Sambal Tumis Telur Rebus





Bahan A (Kisar)

Bawang putih - 1 ulas
Bawang merah - 3 ulas
Buah keras
Cili kering
Belacan
Bahan B
Telur rebus - dikupas kulit
Bawang goreng
Air asam jawa
Bawang besar
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara memasak

1.  Panaskan minyak di dalam kuali dengan minyak sederhana banyak.  Goreng telur rebus tadi dan perlahan-lahan balik-balikkan di dalam kuali.  Apabila kulit telur rebus kekuning-kuningan,angkat dan toskan
2.  Dalam kuali yang sama,tumis bahan A sehingga wangi.  Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3.  Masukkan air asam jawa dan kacau.  Kemudian masukkan telur rebus dan kecilkan api.
4.  Masukkan telur dan perlahan-lahan balikkan
5.  Masukkan bawang besar dan tumis.  Perasakan dengan garam,gula dan serbuk perasa (jika suka).  Tutup api apabila sambal telah pekat

Comments

Post a Comment

Popular Post