Ikan Cencaru Sumbat Kelapa Parut Kunyit
BAHAN A
(Digaul sebati & digoreng dalam minyak banyak)
Ikan cencaru - dibersihkan & dibelah belah belakang
Serbuk kunyit - 1sk
Garam - 1sk
BAHAN B : Kisar
( Tumisan kelapa parut )
Bawang putih - 3 ulas
Bawang merah - 5 ulas
Halia - 1 inci
Serbuk kunyit - 1sk
Cili padi - 3 ulas (optional)
Asam jawa
Gula
Garam
Kelapa parut
CARA PENYEDIAAN:
TUMISAN KELAPA PARUT
1. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih & bawang merah
2. Masukkan Bahan B yang lain. Perasakan masam masin manis
3. Ambil ikan cencaru goreng yang telah dibelah belakang. Sumbatkan kelapa parut tumis ke dalam ikan. Siap dihidangkan.
Comments
Post a Comment