Daging Dendeng Balado Masakan Minang

Bahan A (Untuk rebusan daging)

Daging - ½ kg (dihiris nipis melawan serat daging)
Bawang putih - 5 ulas (Kisar halus)
Serbuk ketumbar - 2sk (Kisar halus)
Halia - 2 inci (Kisar halus)
Serbuk perasa - secukupnya
Garam - secukupnya
Daun salam
Air kelapa - jika tiada boleh gunakan air biasa

Bahan B (Cili tumis)
Direbus kemudian ditumis

Bawang merah - 8 ulas
Bawang putih - 2 ulas
Cili besar - 7 -8 biji

Garam - 1sk
Serbuk perasa - 1sk
Air asam jawa - 3-4 sk

CARA PENYEDIAAN
Langkah 1 : Rebus daging
- Potong daging melawan serat daging nipis2
- Daging dicucuk dengan garfu @ ditumbuk supaya mudah menyerap bahan perapan nanti
- Perapkan lebih kurang ½ jam dengan bahan yang dikisar
- Kemudian rebuskan dengan Bahan A sehingga daging masak
- Toskan daging

Langkah 2 : Ketuk & goreng daging
- Ketuk daging yang telah direbus & ditoskan.
- Panaskan minyak masak & goreng daging. Kalau sukakan daging yang agak rangup, daging digoreng garing. Kalau suka yang agak lembut, daging digoreng sebentar sahaja
- Ketepikan daging yang telah digoreng tadi

Langkah 3 : Tumis
- Rebus bawang putih, bawang merah &  cili sehingga mendidih
- Toskan air kemudian kisar kasar. Jangan kisar terlalu halus
- Panaskan minyak & tumiskan bahan tadi
- Masukkan daun salam & perasakan dengan asam jawa, serbuk perasa & garam.
- Masukkan daging yang telah digoreng ke dalam sambal tumis. Gaulkan Jika perlu tambahkan garam.
- Matikan api

Comments

Popular Post