Pulut Mangga Thai (Khao Niew Mamuang)
BAHAN A (PULUT)
Beras pulut - 1 cawan (saya gunakan beras pulut susu)Santan - 2/3 cawan
Garam - 1sk
Gula - ½ cawan
Daun pandan - disimpul
BAHAN B (KUAH SANTAN)
Santan - ½ cawan
Garam - 1sk
Tepung beras - 2sb
Air - 1sb
BAHAN C
Buah mangga - 2-3 biji (dikupas kulit & dipotong menyerong)
Kacang dhal - 2 sb (disangrai)
CARA PENYEDIAAN
BERAS PULUT
Langkah 1 : Kukus pulut
- Basuh beras pulut sehingga air hilang warna beras
- Rendam beras semalaman / sekurang-kurangnya 4 jam
- Toskan beras
- Masukkan beras pulut ke dalam periuk.
(Boleh alaskan daun pisang di pengukus)
- Kukus lebih kurang 25 - 30 minit sehingga masak
Langkah 2 : Santan untuk kukus pulut
- Sambil menunggu pulut masak, masukkan santan, daun pandan, gula & garam ke dalam periuk
- Kacau & didihkan. Perasakan.
- Tutup api periuk
- Ketepikan
Langkah 3 : Gaulkan pulut & santan
- Setelah pulut masak & masih panas, masukkan pulut ke dalam mangkuk besar
- Tuangkan santan yang dimasak
- Gaul mesra santan dengan pulut
- Tutup pulut & biarkan lebih kurang 20 minit
- Selepas itu gaul sekali lagi pulut & boleh dimakan
KUAH SANTAN BERLEMAK
- Bancuhkan tepung beras dengan sedikit air. Kacau agar tepung tidak lagi berketul-ketul
- Masukkan santan, tepung beras & garam dalam periuk
- Masak dengan api sederhana
- Apabila kuah telah sebati & pekat tutup api gas
KACANG DHAL
- Bersihkan kacang dhal dengan air sebanyak 2 kali
- Masukkan kacang dhal ke dalam periuk & tambahkan 2 cawan air
- Masak kacang dhal dengan api sederhana
- Setelah mendidih, angkat segera kacang dhal dari haba panas
- Tutup periuk & biarkan lebih kurang 10 minit
- Toskan kacang dhal & siram dengan air sejuk
- Kemudian sangrai kacang dhal dengan api kecil
- Balik-balikkan kacang sehingga kacang telah kering, rangup & bertukar warna menjadi keemasan
- Biarkan kacang dhal sejuk
CARA HIDANGAN
- Sendukkan pulut di atas piring
- Sendukkan kuah santan ke atas pulut
- Taburkan kacang dhal di atas pulut
- Susun mangga di tepi piring
- Siap dimakan
Comments
Post a Comment