Ikan Talapia Bakar Padang Indonesia



BAHAN A : BAHAN PERAPAN
(Kisar Halus)

Bawang merah – 4 ulas
Bawang putih – 3 ulas
Cili merah besar – 5 biji
Cili padi – 3 biji
Halia – 4 cm
Lengkuas – 4 cm
Kunyit – 3 cm
Buah keras – 2 biji (diparut)

BAHAN B : LAIN-LAIN

Ikan talapia – dibersihkan & dibuang sisik (lebih kurang 800 gram)
Santan pekat – 50 ml
Daun salam (bay leaves) – 2 helai
Daun limau purut - 2 helai
Serai – 1 batang (diketuk)

Limau nipis – 1 biji (diambil jusnya)
Minyak masak – 1sb
Garam – secukupnya
Gula – secukupnya


CARA PENYEDIAAN

1. Bersihkan ikan & buang sisik. Kemudian lumur ikan dengan jus limau nipis & 1sk garam. 

2. Lumur ikan dengan separuh daripada Bahan Perapan.  Perapkan lebih kurang 1 jam.

3. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan separuh daripada lebihan Bahan A (Bahan Perapan) tadi.  Masukkan daun salam, daun limau purut & serai

4. Masukkan santan & perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.

5. Kemudian, bakar ikan yang telah diperap tadi dan sesekali lumurkan bahan perapan 
yang telah ditumis tadi

6. Sedap dimakan panas-panas.

Comments

Popular Post