Ikan Sardin (Tin) Goreng Berkuah
Pertama kali makan menu ini ketika disajikan oleh rakan sekerja saya, Fatin Amani. ketika kami adakan pot-luck di pejabat. Tak sangka rasanya sangat enak. Boleh bertambah makan nasi dek kerana menu ini. Saya tidak pernah masak ikan sardin dengan cara ini & terpanggil untuk mencuba memasak menu ini. Terima kasih ye tuan punya resepi yang cantik manis & lemah-lembut orangnya.
Bahan A (Tumis)
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Cili kering kisar - 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Cili kering kisar - 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bahan B
Ikan sardin - digoreng dengan minyak
Bawang besar - 1 ulas (dihiris)
Kicap manis - 2sb
Sos cili - 1sb
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Asam keping / jus limau nipis - secukupnya
Cili padi - sesuai selera (dihiris)
Cili besar - 1 biji (dihiris)
CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak & goreng ikan sardin sampai sedikit garing. Ketepikan.
( Hati-hati ketika menggoreng ikan sardin kerana ketika penggorengan minyak akan sedikit meletup-letup. Perlu lebih berhati-hati agar tangan tidak terpercik minyak panas )
2. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, ikan sardin yang telah digoreng tin & Bahan B yang lain
3. Perasakan masam, masin & pedas
4. Sedap dimakan dengan nasi panas
2. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, ikan sardin yang telah digoreng tin & Bahan B yang lain
3. Perasakan masam, masin & pedas
4. Sedap dimakan dengan nasi panas
Kredit Resepi : Fatin Amani
Comments
Post a Comment