Ikan Bawal Stim Kicap Soya (Thai)
Bahan A (Kukus ikan)
Bawang putih - dicincang & digoreng hingga keperangan. Minyaknya ditoskan & diasingkan
Daun bawang - dipotong memanjang
Halia - dihiris besar² & nipis
Bahan B
Ikan siakap / bawal / apa² ikan isi putih
Serbuk lada sulah - 1sk
Kicap soya
Minyak bijan
Sos tiram
Gula
CARA PENYEDIAAN
1. Atas alas pengukus susun daun bawang & halia
Letak ikan di atasnya.
2. Masukkan halia & daun bawang ke dalam perut ikan.
3. Kukus sehingga hampir masak. Angkat ikan & toskan airnya.
4. Masukkan kembali ikan ke dalam pengukus. Lumurkan ikan dengan sos yang telah dibancuh tadi. Kemudian tabur bawang goreng ke atas ikan.
Comments
Post a Comment