Kacang Pool
Bawang putih – 3 ulas (kisar halus)
Bawang merah – 8 ulas(kisar halus)
Halia – 1 inci halia (kisar halus)
Serbuk kari – 2sb
Serbuk ketumbar – 1 sb
Daging lembu – kisar halus
Kacang pool – 1 tin kecil (kisar kasar & tidak perlu tos)
Baked beans – 1 tin kecil (kisar kasar& tidak perlu tos)) *Jika tiada tidak mengapa
Red beans – 1 tin kecil (kisar kasar& tidak perlu tos)) *Jika tiada tidak mengapa
Serbuk lada hitam – 1sk
Gula - secukupnya
Air - secukupnya
Roti bata / sebarang jenis roti
Minyak sapi – dipanaskan hingga cair
Bawang besar – didadu kecil
Tomato – didadu kecil
Limau kasturi – dibelah 2 & dibuang biji
Cili hijau / merah – dihiris
Telur – digoreng mata kerbau
Roti bata – disapu minyak & dibakar sebentar
CARA PENYEDIAAN
1. Tumiskan
minyak sapi & masukkan bawang putih, bawang merah & halia. Setelah agak kekuningan, masukkan serbuk kari
& serbuk ketumbar.
2. Masukkan
daging lembu & tumis sebentar. Kemudian masukkan Bahan B yang lain, kacau
& perasakan. Biarkan mendidih & kuah menjadi sebati.
CARA HIDANGAN
1. Tuangkan kacang pool ke dalam mangkuk. Tabur bawang besar hiris, cili & letakkan limau kasturi.
2. Tuangkan
minyak sapi yang telah dipanaskan ke atas kuah.
3. Letakkan
telur mata kerbau di atasnya
4. Cicah
roti yang ada dengan kuah kacang pool
Comments
Post a Comment