Larb Goreng (Thai)

 

Bahan-bahan

Beras tidak dimasak- 3 sb
Daging lembu - 1kg
Bawang merah - ¼ cawan (dadu kecil)
Lengkuas - 1sb (kisar kasar)
Serai - 3sb (kisar kasar)
Cili padi - ½ sk
Daun ketumbar ¼ cawan
Daun limau purut - koyakkan & keluarkan batangnya

Daun salad - dihidangkan bersama
Daun pudina - dihidangkan bersama
Sos ikan - 2sb
Jus limau - 3sb

Cara Penyediaan

Dalam kuali besar, sangrai beras pulut & daun limau purut dengan api sederhan. Kacau beras hingga warna menjadi coklat keemasan.  Ia mengambil masa sekitar 15 minit.  Angkat dan biarkan sejuk sedikit sebelum dikisar menjadi serbuk. 

Dalam mangkuk besar, masukkan daging lembu bersama semua bahan serta serbuk beras pulut (kecuali minyak) dan gaul rata.  Jangan ragu untuk menggunakan tangan anda. 

Petua: Untuk mengetahui apakah bahan meatball anda tepat, sebelum membentuk bahan kisar tersebut menjadi bentuk bebola,  anda boleh mengambil sepotong kecil bahan tadi dan memasaknya di dalam microwave atau kuali dan rasa. 

Dengan cara itu, anda boleh menyesuaikan bahan-bahan yang perlu jika ada sebelum diteruskan dengan penggorengan.

Bentukkan bahan-bahan tadi menjadi bola 1 inci (atau lebih kecil jika anda suka) sehingga tepinya akan tajam. Jangan terlalu mampatkan bebola sebaliknya bagi sedikit ruang udara.

Goreng dalam minyak panas dan dalam minyak banyak selama kira-kira 5 minit atau hingga bebola daging bertukar menjadi coklat keemasan.  Keluarkan sebarang sisa gorengan yang terapung dari minyak.

Toskan dan hidangkan bersama sos cili manis Thailand.

Comments

Post a Comment

Popular Post