Kerutuk Daging Darat



Bahan A
Bawang putih – 2 ulas (dikisar halus
Bawang merah – 5 ulas (dikisar halus)
Halia – 1 inci  (dikisar halus)
Daun pandan – dibersihkan & disimpul
 
Bahan B
Lengkuas – 2 cm (diketuk)
Serai – sebatang (diketuk)
Asam keping – 2
Gula Melaka – 1
Garam – secukup rasa
 
Bahan C
Rempah kerutuk – 2 sb (dibancuh dengan air)
Daging – dipotong dadu & besar
Kentang – dibuang kulit & dibersihkan, dipotong sederhana besar
Santan – 1 kotak
Cili besar – 1 buah

Cara Penyediaan

1.       Tumiskan bahan A hingga harum & bawang bertukar warna keperangan

2.       Masukkan rempah kerutuk dan tumis sehingga pecah minyak

3.       Masukkan bahan B dan daging. Perasakan. Masak sehingga daging separuh masak.

4.       Masukkan kentang, kentang, dan santan (dalam gambar menu ini saya tidak masukkan santan)

5.       Matikan api. Siap dihidangkan.

 

Comments

Popular Post