Nasi Hujan Panas
Nasi Hujan Panas merupakan menu kegemaran anak-anak saya.
Selain indah warna-warninya, keenakan rasanya sangat membuka selera. Nasi Hujan Panas ini biasa disajikan dengan
pelbagai jenis masakan antaranya Gulai Kerutuk atau Ayam Masak Merah selain
pelengkap rasanya acar & sambal cili.
Selamat mencuba!
Mentega / minyak sapi
Beras basmathi (jika tiada boleh gunakan beras biasa. Dalam masakan ini saya gunakan beras biasa)
Pewarna – kuning & hijau
Daun ketumbar
Susu cair – 1 tin
Buah kismis
Garam
Gula
Bawang putih – 1 ulas
Bawang besar – 1 ulas
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Daun pandan - disimpul
CARA PENYEDIAAN
1.
Dalam periuk /kuali masukkan mentega / minyak
sapi. Cairkan.
2.
Tumiskan bahan B hingga harum. Masukkan air
& susu cair. Perasakan dengan garam & gula.
3.
Masukkan beras yang telah dibersihkan ke dalam
air rebusan. Tanak nasi sehingga beras masak.
4.
Gembur nasi & masukkan kismis dan daun ketumbar.
5.
Titikkan pewarna. Titikkan pewarna satu titik ke
satu titik dan jangan digaulkan. Biarkan
selama lebih kurang 5 minit sebelum gaulkan nasi untuk ratakan warna. Jika
terus digaulkan, warna akan jadi gelap & tidak cantik.
6.
Hidangkan nasi. Boleh taburkan bawang goreng
untuk hidangan.
Pelengkap hidangan Nasi Hujan Panas
(Sila klik link untuk resepi menu berkaitan)
Ayam Masak Merah
Comments
Post a Comment