Udang Masak Lemak Kacang Buncis
Bahan A (kisar halus)Bawang putih - 1 ulas
Bawang merah - 5 ulas
Kunyit hidup - 1 inci (dikikis kulit)
Serai - 1 batang (diketuk)
Bahan B
Serai - 1 batang (diketuk)
Belacan - secubit (jika suka)
Santan - 1 kotak
Santan - 1 kotak
Serbuk kunyit - 1sk
Garam - secukupnya
Gula - secukupnya
Bahan C
Kacang buncis - dihiris
Lada besar - 1 batang (dihiris)
Udang - dipotong misai
Cara Memasak
Cara Memasak
- Masukkan bahan A. Kacau sebentar.
- Masukkan Bahan B. Gulai dikacau perlahan agar santan tidak berketul & pecah minyak.
- Perasakan garam dan gula.
- Masukkan kacang buncis & cili.
- Apabila kacang buncis setengah masak, masukkan udang. Jangan masak terlalu lama udang kerana udang akan jadi keras & hilang rasa manisnya.
- Sedia dihidangkan.
Comments
Post a Comment