Ikan Cencaru 3 Rasa
Bahan A (Tumis)
Bawang putih - 3 ulas di hiris
Bawang merah - 3 ulas dihiris
Halia - 2 inci dihiris
Cili kering - 2sb
Bawang putih - 3 ulas di hiris
Bawang merah - 3 ulas dihiris
Halia - 2 inci dihiris
Cili kering - 2sb
Bahan B
Daun limau purut - 3 helai
Serai - 1 diketuk
Sos ikan - 2sb
Sos tiram - 1sb
Sos tomato - 2sb
Garam - secukupnya
Gula - secukupnya
Bahan C
Ikan cencaru - dilumur dengan kunyit & garam & digoreng hingga masak
Bawang besar - 1 biji (dihiris bulat)
Tomato - didadu
Daun ketumbar - ditabur ketika hidangan
Cara penyediaan
1. Masukkan minyak dalam kuali. Panaskan. Masukkan bawang putih bawang merah & halia. Tumis hingga keperangan.
2. Masukkan cili kering & tumis hingga pecah minyak. Perasakan dengan sos ikan, garam & gula, sos tiram & sos tomato agar rasa masam masin manis.
3. Masukkan serai & daun limau purut diikuti sayuran yang lain. Setelah masak siram kuah tersebut ke atas ikan cencaru yang telah digoreng & ditoskan minyaknya.
4. Masak sebentar dengan ikan cencaru sekadar untuk rasa gaul mesra. Setelah itu sedia dihidangkan. Taburkan daun ketumbar.
Comments
Post a Comment