Pisang Molen Mini Pastry Indonesia Yang Sangat Sedap
Bahan-bahan
Tepung gandum - 250gram
Tepung jagung - 1sb
Gula halus - 4sb (diayak)
Perasa Vanilla - 1sk
Mentega - 50gm (panaskan & cairkan)
Air sejuk peti ais - 100 ml
Pisang tanduk - 2 biji (dipotong dua & kemudian dihiriskan kecil-kecil
Tepung jagung - 1sb
Gula halus - 4sb (diayak)
Perasa Vanilla - 1sk
Mentega - 50gm (panaskan & cairkan)
Air sejuk peti ais - 100 ml
Pisang tanduk - 2 biji (dipotong dua & kemudian dihiriskan kecil-kecil
Cara Penyediaan
Masukkan tepung gandum & tepung jagung dalam satu bekas. Tambahkan gula halus yang diayak. Gaulkan.
Masukkan mentega yang telah dicairkan diikuti perasa vanilla.
Tambahkan air sejuk. Kacau agar adunan sebati.
Uli adunan sehingga ia tidak melekat. Tutup doh dengan kain bersih / plastik & rehatkan selama 15 minit.
Ambil sedikit adunan & canai doh agar nipis & berbentuk memanjang.
Kemudian potong doh menjadi 4 segi. Kemudian potong di tengah doh 4 segi agar menjadi tiga segi.
Tekapkan tangan dengan tepung gandum. Ambil doh yang telah dicanai 3 segi.
Masukkan pisang & lilit doh ke sekeliling pisang tadi.
Panaskan minyak & goreng dengan api kecil sehingga doh bertukar menjadi sedikit perang. Angkat & toskan.
Sedap dimakan panas-panas.
Comments
Post a Comment