Kari Ketam
Bahan A
Bawang putih – 3 ulas
Bawang merah – 4 ulas
Halia – 1 inci
Kulit kayu manis - 1
Bunga lawang - 2
Buah pelaga - 3
Halba campur - 1sb
( Biji sawi, halba, jintan putih )
Bahan B
Bawang putih – 3 ulas
Bawang merah – 4 ulas
Halia – 1 inci
Kulit kayu manis - 1
Bunga lawang - 2
Buah pelaga - 3
Halba campur - 1sb
( Biji sawi, halba, jintan putih )
Bahan B
Serbuk kari ketam – 2sb (dibancuh dengan sedikit air)
Jika tiada boleh gunakan serbuk kari ayam dicampur dengan serbuk kari ikan
Cili kering – 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Jika tiada boleh gunakan serbuk kari ayam dicampur dengan serbuk kari ikan
Cili kering – 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bahan C
Ketam – 5 ekor (dibersihkan)
Asam keping – 1 keping
Daun kari – secukupnya (diambil daun sahaja & ranting dibuang)
Cili besar – 1 biji
Tomato - 1 biji
Santan – 2 kotak
Air – secukupnya
Gula – secukupnya
Garam – secukupnya
Cara Penyediaan:
Santan – 2 kotak
Air – secukupnya
Gula – secukupnya
Garam – secukupnya
Cara Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan A sehingga wangi & bahan tumis keperangan
2. Masukkan Bahan B. Tumis sehingga rempah agak garing.
3. Masukkan semua Bahan C. Didihkan.
4. Gulai perlu sentiasa dikacau agar kuahnya sebati & tidak pecah minyak. Sekiranya santan pecah minyak, santan putih akan naik ke atas & di bawahnya hanya air yang tinggal menyebabkan rasa gulai kurang enak.
5. Didihkan. Kepekatan gulai terpulang kepada selera masing-masing. Jika hendak cair, tambahkan air.
Comments
Post a Comment