Ikan Sardin Tomyam
Bahan A (Tumis)
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)
Bawang besar - 1 ulas (dihiris)
Cili kering kisar - 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bawang besar - 1 ulas (dihiris)
Cili kering kisar - 1sb (dibancuh dengan sedikit air)
Bahan B
Ikan sardin
Serai - 1 batang (diketuk)
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk (optional)
Tomato - dibelah
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Air asam jawa - secukupnya
Ikan sardin
Serai - 1 batang (diketuk)
Akar daun ketumbar - dibersihkan & diketuk (optional)
Tomato - dibelah
Gula - secukupnya
Garam - secukupnya
Air asam jawa - secukupnya
CARA PENYEDIAAN
1. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, ikan sardin dalam tin,serai, akar daun ketumbar, garam & gula. Perasakan masam, masin, manis.
3. Masukkan tomato & bawang besar. Didihkan.
4. Apabila telah masak, sedia dihidangkan.
1. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air, ikan sardin dalam tin,serai, akar daun ketumbar, garam & gula. Perasakan masam, masin, manis.
3. Masukkan tomato & bawang besar. Didihkan.
4. Apabila telah masak, sedia dihidangkan.
Comments
Post a Comment